Durerile de cap din timpul nasterii si de dupa nastere, in perioada postpartum. De ce apar si ce putem face sa amelioram simptomatologia?
Durerile de cap sunt un simptom normal dupa ce nasti, in perioada postpartum, primele sase saptamani de dupa o nastere vaginala. Ele apar adesea din cauza unor schimbari complexe care apar in corp in incercarea de a reveni la o stare initiala care exista inainte de sarcina. Se vor adauga, desigur, stresul de la ingrijirea bebelusului, noptile nedormite si teama de a nu i se intampla ceva rau mereu. Nu trebie sa iti faci griji prea mari daca nu sunt insotite si de alte simptome alarmante.
Migrenele si durerile generate de tensiunea la nivelul nervilor din zona capului sunt cele mai comune in perioada postpartum. Durerile de cap aparute „grupat”, cefaleea, vor fi comune si ele, dar mai rare. Senzatia de cap care pulseaza, de presiune mare si dureri greu de suportat pot sa te duca cu gandul la ceva foarte grav, dar in realitate sunt perfect normale si nu e cazul sa te alarmezi. Se adauga dureri de coloana vertebrala daca ai avut si o epidurala si ai nascut natural.
In cazuri rare durerile de cap pot fi simptom al unei afectiuni mai complicate, preeclampsie postpartum, asupra careia trebuie sa se intervina imediat. Daca in cele 48 de ore de la nastere apar dureri de cap groznice, senzatia de cap care pulseaza si presiune permanenta trebuie sa te adresezi unui medic urgent. Chiar si la sase saptamani de la nastere poti avea dureri de cap si iarasi nu e ceva anormal, asta daca nu e vorba despre boala amintita anterior.
Durerile de cap din timpul sarcinii, mai greu de gestionat in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina vor reveni dupa nastere, probabilitatea de a avea dureri creste daca aveai deja migrene la menstruatie.
Dureri de cap putem avea si in timpul nasterii vaginale. Cauzele lor sunt: efortul fizic intens, impingerea puternica pentru a naste creste presiunea intracraniana, deshidratarea, pierzi lichide cand incepe nasterea, travaliul, anxietatea si stresul, apare tensiunea musculara, fluctuatii hormonale rapide in timpul nasterii, anestezia, hipertensiunea arteriala, lipsa unui somn normal din cauza travaliului, pozitia in timpul nasterii, creste iar tensiunea intracraniana, efecte secundare ale unor medicamente administrate la nastere.
Simptomatologia durerilor de cap in perioada postpartum sau celor din timpul nasterii e usor de observat si de diagnosticat. Intai incep durerile usoare, moderate, ca si cum cineva te-ar presa din ambele parti ale capului, dupa care urmeaza durerile severe, pulsatia, dureri care au puncte de maximum la fiecare cateva minute, care apar intr-o anumita zona a capului. Apare si senzatia de durere „plimbatoare” in diferite zone ale capului, apar si dureri ascutite, in spatele ochilor, care se tot raspandesc in tot capul, durerile surde.
Daca un cheag de sange din creier cauzeaza durerile se va intervenin de urgenta si durerea nu trebuie ignorata. De aceea se recomanda prezentarea la medic imediat ce incep dureri care nu se opresc si care nu au, aparent, nicio cauza. Ai si vedere incetosata, sensibilitate la lumina, confuzie, dificultati de concentrare, transpiratie excesiva in zona fetei, mainilor, picioarelor, stari de rau si varsaturi, dureri, aproape de coaste, respiratie ingreunata, crize, mergi de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital. O radiografie, un RMN, CT, analize de sange complete vor reusi sa simplifice procesul de diagnosticare corecta.
Cauzele probabile pentru durerile de cap postpartum sunt urmatoarele:
- schimbari hormonale, in sase saptamani de la nastere nivelul hormonilor feminini revine la cel de dinainte de sarcina, cat estrogenul este la un nivel ridicat durerile nu sunt asa de mari, dar dupa nastere scade nivelul dramatic, deci apar migrenele, cefaleea;
- presiunea pusa de ingrijirea copilului-nu mai mananci la timp, sari peste mese, uiti sa bei suficienta apa, nu mai dormi suficient;
- Epidurala-poti sa pierzi ceva lichid din coloana vertebrala cand ai o epidurala in timpul nasterii vaginale. Se schimba imediat presiunea la nivelul lichidului cerebrospinal care inconjoara creierul, iar de aici pana la durerea de cap nu mai e decat un pas;
- Schimbarile din corp din timpul sarcinii-vasele de sange sufera modificari, dupa nastere ristul de AVC e mai mare imediat dupa nastere;
- Infectii ale sinusurilor;
- Cheaguri de sange carea au nevoie de atentie imediata;
- Hemoragie majora in corp;
- Tensiune arteriala crescuta.
Diagnosticare durerilor de cap din timpul nasterii si de dupa nastere se va face in cabinetul medicului de specialitate, la ginecolog sau la medicul generalist, la medicul neurolog. Se recomanda CT, RMN, radiografii, analize de sange din care sa rezulte principalele cauze ale durerilor de cap.
Tratamentele pentru durerile de cap din timpul nasterii si din perioada pospartum sunt cele clasice, pentru orice durere de cap. De la medicamente pentru dureri de cap-luate doar la indicatiile medicului daca alaptezi sau esti in ultimul trimestru de sarcina si nasti, la terapia cald-rece la nivelul capului si schimbari de dieta, de ritm de viata si de stil de viata imediat dupa nastere, toate pot fi tratamente si metode eficiente de a scapa de durerile de cap.
Managementul stresului e foarte important, invatarea tehnicilor de relaxare, masaj, meditatie, yoga ajuta si ele.
De regula, durerile de cap de dupa nastere dispar dupa primele doua saptamani sau macar se reduc in intensitate. Deja dupa sase saptamani frecventa lor scade, ideea este sa ai rabdare si sa ii dai o sansa corpului sa se adapteze la schimbarile ce apar.