Hemoragia uterina excesiva la nastere si dupa nastere

Hemoragia uterina excesiva ar trebui sa fie un semnal de alarma si ar fi bine sa fie tratata imediat de catre personal de specialitate

Nasterea copilului vine insotita si de hemoragie, indiferent ca e nastere naturala sau e nastere prin cezariana. E firesc sa se intample asa de vreme ce miscarea fatului in timpul travaliului va produce rupturi uterine, uneori, sau vaginale, tesuturile vor avea de suferit pe masura ce contractiile devin mai puternice si copilul se deplaseaza incet, incet spre iesirea din vagin, in cazul nasterilor vaginale.

Dar cand sangerarea este mult prea mare si prea puternica si uterul si mamica sufera hemoragia uterina excesiva va trebui tratata imediat.

Cantitatea de sange nu e prea mare in general, asta cand nu apar complicatii. Vasele de sange se deschid cand placenta se detaseaza de uter, contractiile ajuta inchiderea vaselor de sange pana la vindecarea uterului. La cezariana cantitatea de sange va fi mai mare, dar asta iarasi e de asteptat, pentru ca uterul va fi taiat efectiv pentru a se putea extrage copilul-in timpul celor noua luni de sarcina va fi extrem de mult sange trimis spre tesuturile uterine pentru a ajuta la dezvoltarea copilului.

Se discuta despre o hemoragie excesiva daca se pierd mai mult de 2 l sange in 24 de ore, daca apare si tensiunea arteriala scazuta, daca ritmul cardiac e alert, daca sunt stari de rau, oboseala, slabiciune generala. Uneori sangerarile uterine excesiva apar chiar si la o luna dupa nastere…

Cauza cea mai frecventa a hemoragiei uterine excesive este legata de lipsa contractiilor uterine, apare atonie uterina, chiar si dupa nastere, vasele de sange de la detasarea placentei continua sa nu se inchida si sangerarile sunt tot mai puternice. Contractiile nu apar cand uterul s-a intins prea tare, cand e prea mult lichid amniotic, cand exista sarcini si nasteri multiple, cand bebe e prea mare, cand travaliul e prelungit, anormal, prea rapid, cand femeia a nascut deja peste cinci copii. Anestezicele care relaxeaza musculatura duc si ele la lipsa contractiilor normale, la fel si infectarile membranelor din jurul fetusului.

Se adauga pe lista de cauze si: traume vaginale, uterine din timpul nasterii, taieturi prea mari in timpul epiziotomiilor, probleme legate de coagulare, infectii uterine netratate la timp, placenta ramasa in uter, inversarea uterului sau ruperea tesuturilor uterine, fibroame uterine.

Diagnosticarea hemoragiei excesive uterine la nastere se va face prin verificarea perineului si vaginului, prin palparea uterina, pentru a se depista daca uterul e „moale”, relaxat sau este intr-o stare normala pentru a permite nasterea. Hemoragia excesiva este observata mai usor daca se monitorizeaza tensiunea arteriala a femeii si ritmul cardiac-orice fluctuatii majore sunt indicatii clare ale hemoragiei interne.

Prevenirea hemoragiilor uterine excesive se va face prin supravegherea gravidei inainte de a intra in travaliu. Se va verifica daca pacienta are anumite afectiuni ce vor determina sangerari excesive la nastere, daca e prea mult lichid amniotic in uter. Daca femeia are o grupa de sange atipica se va verifica rapid daca exista sange pentru ea, cand va fi nevoie de el.

Nasterea trebuie sa fie cat mai lenta si usoara, cat se poate. Oxitocina se va administra in timpul nasterii naturale pentru a ajuta uterul sa se contracte si pentru a se evita pierderi de sange prea mari. Dupa eliminarea placentei medicii vor verifica daca s-a eliminat in totalitate. Daca eliminarea e incompleta fragmentele ce raman in uter vor fi extrase manual. La o ora dupa nasterea naturala femeia e tinuta in continuare in observatie pentru a se vedea daca uterul se contracta in continuare si sangerarea s-a oprit incet, incet.

Ce tratamente pot fi folosite pentru a tine sub control hemoragia excesiva uterina si a o opri? Masajul uterin pentru incurajarea contractarii muschilor de acolo, medicamente care ajuta uterul sa se contracte, fluide pe cale intravenoasa, transfuzii la nevoie, compresie arteriala la nivel uterin. De obicei medicamentele pentru contractii se injecteaza, cum am vazut deja, se pot administra intrarectal sau in timpul cezarienelor, se pot injecta direct in uter.

In cazuri rare se introduce un balonas in uter si se umfla, se vor face si suturi in jurul partii inferioare a uterului, in timpul unor operatii complicate abdominale, se va plasa un dispozitiv in uter pentru a se aplica suctiune uterina. In cazurile grave se ajunge si la extirparea uterului daca hemoragiile excesive nu se mai opresc deloc in ciuda eforturilor depuse de medici. O alta modalitate de a stopa hemoragia uterina este embolizarea arteriala uterina.

Complicatiile probabile de la o hemoragie uterina excesiva vor fi legate de sistemul circulator, ritm cardiac, de functionarea inimii, dar si de restrictionarea sangelui care circula spre ficat, creier, inima, rinichi-se ajunge usor la soc si chiar la aparitia sindromului Sheehan.

Hemoragia uterina excesiva apare adesea in salile de nasteri. Medicii sunt deja obisnuiti cu ea, la fel si personalul care asista la nastere. Fii sigura ca se va interveni imediat pentru salvarea vietii tale si a fatului ce urmeaza sa se nasca si totul va decurge foarte bine. Este pana la urma o hemoragie si medicina este suficient de avansata ca sa le ofere medicilor tot ce au nevoie pentru a o opri la timp. Experienta, interventia rapida, spiritul de observatie si discutiile echipei de medici si asistente cu mamica, despre modul in care se simte chiar inainte de travaliu si nasterea naturala sau de cezariana vor ajuta enorm in gestionarea hemoragiilor uterine excesive indiferent care au fost cauzele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.