Inducerea nasterii. Cand e necesara si ce riscuri exista?
Cele noua luni de sarcina sunt de multe ori doar teoretice. Unele mamici nasc mai repede, dupa sapte sau opt luni, altele nasc la o saptamana sau chiar doua dupa ce a trecut termenul la care ar fi trebuit sa nasca deja. Insa daca apar probleme si trece mult prea mult timp dupa data programata pentru nastere se apeleaza la inducerea travaliului si a nasterii cu medicamente si tehnici specifice.
Ai tot asteptat noua luni si esti nerabdatoare sa iti cunosti bebelusul. Doar ca nu nasti si asta te ingrijoreaza. Nu trebuie sa te sperii si sa te panichezi. Si alte mamici trec prin asa ceva. Rezolvarea o gasesti alaturi de medicul tau ginecolog si de echipa de medici de la spital si de multe ori e una simpla: nasterea indusa.
Cand va fi nevoie de nastere indusa?
- Daca ti s-a rupt apa si nu ai contractii deloc;
- Daca bebe nu vrea sa vina pe lume si au trecut deja doua saptamani peste data la care ar fi trebuit sa nasti;
- Daca a aparut o infectie la nivelul uterului;
- Daca sunt factori de risc cunoscuti, diabetul gestational, tensiune arteriala marita;
- Daca bebe nu mai are suficient lichid amniotic;
- Daca apar probleme cu placenta;
- Daca bebe nu se mai dezvolta asa cum trebuie;
- Daca mamica are deja un istoric de sarcini care trec de termenul de nastere sau un istoric cu nasteri accelerate;
- Daca se constata o afectiune ce tine de Rh si sangele bebelusului e afectat.
De cele mai multe ori termenele pentru nastere nu sunt exacte pentru ca nu ai de unde sti cu precizie maxima cand a avut loc conceptia. Totul se estimeaza si exista mereu o marja de eroare. Exista riscul sa ai nastere indusa si poate bebe trebuia sa vina pe lume peste doua saptamani, deci nu va fi dezvoltat suficient de bine. E bine sa se astepte macar pana la 39 saptamani inainte de a se stabili o nastere indusa si travaliu indus. Asa stii macar ca bebe are creierul si plamanii perfect dezvoltat/dezvoltati.
Care sunt metodele prin care se incearca inducerea nasterii si a travaliului:
- Ruperea membranelor-e invaziva, medicul introduce un deget in vagin si prin cervix, separa membrana fina care leaga sacul amniotic de peretele uterin. Odata ce aceste membrane se rup corpul incepe sa produca si sa elibereze hormoni ce pregatesc cervixul de nastere, apar si contractiile;
- Ruperea apei-se rupe sacul amniotic dupa ce medicul introduce un instrument special in timpul examinarii vaginale. Daca cervixul e pregatit pentru nastere in cateva ore mamica va naste;
- Administrarea de prostaglandina pentru a ajuta cervixul sa isi faca treaba-se introduce hormonul in vagin sau se administreaza pastile pe cale orala. Cerxivul devine moale si nasterea poate avea loc;
- Administrarea de oxitocina ca sa stimuleze contractiile.
Cum se va simti mamica? Daca se apeleaza la proceduri invazive senzatia va fi neplacuta cu siguranta. Vor aparea crampe, sange pe tampoanele externe zilele urmatoare. La administrarea de medicamente incep durerile si crampele. Daca inducerea nasterii esueaza se ajunge la cezariana. Uneori si stimularea sanilor poate aduce contractiile de care e nevoie pentru a naste pe cale naturala.
Cand exista complicatii in trecut la nastere, cand copilul e prea mare, varsta mamei e inaintata, cand au existat probleme la nasteri din trecut si bebelusi decedati la nastere inducerea travaliului si a nasterii devin o necesitate pentru siguranta mamei si a bebelusului.
Cum astfel de proceduri sunt complicate si nu fac parte din mersul firesc al lucrurilor cand e vorba de nastere vor exista si riscuri asumate. De la infectii la rupturi uterine, risc crescut de cezariana.
Recuperarea dupa nasterea indusa e aproape la fel ca la o nastere naturala normala daca totul a decurs bine. Nu e nevoie sa faci nimic special, corpul tau se va ocupa de toate asa cum a facut-o dupa fiecare nastere, daca ai mai fost gravida in trecut.
Este nasterea indusa/travaliul indus dureroasa/dureros? Depinde daca a existat si o epidurala facuta, de metoda de inducere a nasterii folosita, cele mai dureroase sunt metodele invazive cu medicul actionand direct in interiorul uterului, vaginului.
Nu este recomandat sa incerci sa iti induci tu nasterea sau travaliul. Si nu, daca intretii relatii sexuale regulate in ultima parte a sarcinii nu vei avea travaliu declansat. Doar medicii si ginecologii vor sti ce au de facut si te vor ajuta sa nasti in cele mai bune conditii si in siguranta, in spital.
Daca inducerea nasterii nu functioneaza se vor incerca si alte metode si daca tot nu nasti ajungi la cezariana obligatorie de urgenta. Pe tot parcursul inducerii nasterii vei fi asistata si monitoriazta indeaproape de catre medici si personal medical specializat. Se vor discuta cu pacienta toate optiunile si se vor lua decizii de comun acord pentru binele mamicii si pentru binele bebelusului ce asteapta sa vina pe lume.