Mortalitatea materna, pe un trend ascendent. Care sunt motivele din spatele acestui trend si ce putem face pentru a o preveni?

De foarte multe ori auzim in statistici anuale si la stiri despre mortalitatea materna. Mortalitatea materna este un indicator statistic ce masoara numarul de femei decedate din cauza unor complicatii legate de sarcina, nastere, perioada postpartum. Indicatorul reflecta calitatea ingrijirii medicale in domeniul obstreticii si se foloseste pentru evaluarea progreselor in furnizarea de asistenta medicala materna. Tendinta actuala este una de crestere accelerata pe fondul unor probleme ale sistemelor medicale si ale populatiei feminine. De ce apare mortalitatea materna, din ce motive, si ce putem face sa o prevenim?

Mortalitatea materna este in continua crestere in ultimii ani. In SUA, CDC a raportat in 2021 1205 femei care au murit din cauze materne, asta in comparatie cu 861 femei in 2020 si 754 femei in 2019. In Romania, mortalitatea materna s-a dublata in ultima decada, ajungandu-se de la 8.4% la suta de mii de nasteri in 2019 la 17.9% in 2020. Daca ne raportam la media europeana vom vedea ca avem opt decese la suta de mii de nasteri, conform UNICEF.

Cauze sunt multe pentru aceste decese din ce in ce mai multe in randul viitoarelor mamici. De la sarcinile la varste prea inaintate la inechitati in sistemul de sanatate si pana la afectiuni cronice din ce in ce mai multe. 84% din decesele ce au legatura cu sarcina puteau fi prevenite…

Si un avort „ratat” sau cu probleme majore din cauza varstei la care se face va duce cel mai probabil la mortalitate materna. De foarte multe ori femeile gravide nu isi dau seama de simptomele unei complicatii, unei afectiuni ce le-ar putea pune viata in pericol, ajung prea tarziu la ginecolog si sansele de deces cresc cu fiecare zi care trece fara a exista un diagnostic.

De obicei mortalitatea materna apare in timpul sarcinii sau la cel mult 42 de zile dupa nastere. Mortalitatea materna in cifre inseamna numarul de morti aparute in randul femeilor la 100.000 de nasteri. Deci rata mortalitatii in SUA, daca ne gandim la procente, ar fi de 32.9 per 100.000 de nasteri in 2021 in comparatie cu 23.8 si 20.1 in 2020, respectiv 2019.

Din datele statistice se constata ca rasa negroida are un risc mai mare de a fi parte din mortalitatea materna, sunt deja 70 de morti per 100.000 nasteri in randul acestei populatii doar in SUA, asta raportat la anul 2021.

Si varsta e un factor important in discutia despre mortalitatea materna. Sarcinile la 35+ ani, in comparatie cu cele la 27 sau 30 de ani sunt mult mai riscante si corpul feminin poate sa nu faca fata asa de bine sarcinii. La femeile sub 25 de ani avem 20.4 decese per 100.000 nasteri, la femeile peste 25 de ani, pana in 39 de ani, avem 31.3. Rata mortalitatii la peste 40-45 de ani ajunge la 138.5 per 100.000 de nasteri.

Pe langa diabet gestational sau alte complicatii, femeile de peste 35 de ani pot ajunge sa aiba sarcini multiple, ceea ce inseamna risc si mai mare de complicatii greu de gestionat in sarcina. Bolile de inima, ACV-urile, cardiomiopatiile sunt pe lista cauzelor celor mai frecvente ale mortalitatii materne la o saptamana dupa nastere. Hipertensiunea, bolile psihice sunt alte cauze serioase, de luat in seama, in discutia despre mortalitatea materna.

Prevenirea mortalitatii materne incepe cu vizitele regulate la ginecolog inainte de a ramane gravida. In cabinetul ginecologului se va discuta despre vaccinuri de facut, despre istoricul medical si genetic, despre afectiuni existente care ar putea influenta sarcina. De la cresterea cantitatii de acid folic pe zi pana la vitaminele prenatale, toate vor ajuta mamica sa aiba o sarcina fara probleme si vor contribui la reducerea riscului de mortalitate materna.

Dupa ce femeia ramane gravida prima vizita la medic trebuie sa fie in primul trimestru, primele 12 saptamani de sarcina. Controlul regulat in sarcina, controlul greutatii, verificarea tensiunii arteriale, elaborarea unui plan de dieta si de exercitii fizice, realizarea de evaluari prin intermediul ultrasunetelor, fiecare pas facut pentru a avea grija de sanatate va insemna si un risc mai scazut in cazul mortalitatii materne. Orice complicatii apar in sarcina trebuie evaluate imediat si luate medicamentele necesare sau masurile necesare in asa fel incat viata mamicii sa nu fie pusa in pericol deloc.

E foarte importanta si asistenta oferita la nastere sau in timpul unui avort. Medicii specialisti si personalul dedicat, personalul calificat la nastere, pot face diferenta intre o sarcina si o nastere fara probleme si un risc mult prea mare de mortalitate materna.

Dieta din timpul sarcinii, exercitiile, somnul de calitate, managementul stresului, si ele contribuie la o reducere a riscului de deces. Ne putem gandi si la: educatia legata de sanatatea reproductiva, planificarea familiala, educatia sexuala si prevenirea sarcinilor nedorite, accesul la contraceptive, precum si asigurarea ingrijirii postnatale adecvate pentru mamica si bebelusi, promovarea alaptarii si oferirea de suport emotional si practic. Cu supraveghere permanenta si acces la servicii si medici calificati mortalitatea materna ar putea intra pe un trend descendent in anii urmatori.

1 thought on “Mortalitatea materna, pe un trend ascendent. Care sunt motivele din spatele acestui trend si ce putem face pentru a o preveni?

  1. Este alarmant faptul ca mortalitatea materna este in continua crestere, atat la nivel global, cat si la nivel national. Este inadmisibil ca in era tehnologiei si al avansului medical, sa ne confruntam inca cu astfel de probleme. Suntem intr-o situatie critica si trebuie sa ne intrebam ce putem face pentru a preveni aceste decese neasteptate. Din pacate, statisticile ne arata ca exista mai multe motive pentru aceste tragedii, precum varsta materna avansata, sisteme medicale nepregatite sau afectiuni cronice. Este necesar sa se ia masuri urgente pentru a reduce numarul de femei decedate din cauza complicatiilor legate de sarcina si nastere.
    Este de datoria noastra, a societatii si a autoritatilor sa luam atitudine si sa oferim femeilor acces la ingrijire medicala de calitate, astfel incat sa se poate preveni mortalitatea materna nejustificata. De asemenea, este esential sa se constientizeze si sa se educe femeile cu privire la riscurile si simptomele unei complicatii in timpul sarcinii, pentru a putea interveni la timp. Trebuie sa lucram impreuna pentru a asigura o viata mai sigura si mai sanatoasa pentru toate femeile si copiii lor. Aceasta este o problema serioasa de care trebuie sa ne ocupam in mod urgent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.