Nasterea in apa. E recomandata mamicilor si ce riscuri si avantaje sunt?
Nasterea vaginala este de preferat indiferent ca discutam despre mamicile aflate la prima sarcina sau care vin deja dupa o nastere ce a avut loc in trecut. Nasterea naturala vine cu durerile aferente, cu stres si cu teama, dar si cu multe complicatii posibile si efort sustinut din partea intregului organism. Daca vrei sa scapi de anestezie, epidurala, si sa ai o nastere vaginala ceva mai suportabila si mai usor de gestionat ai putea opta pentru varianta nasterii in apa.
Nasterea in apa nu e o noutate. In strainatate de practica de ani buni. In Romania avem insa putine spitale care practica o astfel de nastere si mai putine mamici care ar fi interesate de ea. Motivul principal pentru care mamicile evita nasterile in apa tin in primul rand de preturile practicate in spitalele care o includ in pachetele de servicii pentru paciente: nasterile in apa pot sa varieze ca pret intre 1.800 euro si 3.000 euro.
Nici medicii nu sunt prea incantati de idee, asta pentru ca e greu de urmarit ce se intampla cand mamica sta cu aproape tot corpul in apa si cu bazinul scufundat in apa. La prima sarcina nu se recomanda deloc. De abia de la a doua nastere, daca vrei sa vezi cum e sa nasti in apa si ai si banii necesari, poti sa soliciti acest lucru spitalului care poate garanta pentru siguranta procedurii. Inainte vei face multe controale ginecologice, analize, cultura din col, pentru a se vedea orice fel de probleme la nivelul organelor sexuale si la nivelul tractului urinar in special.
Nasterea in apa se poate desfasura intr-o cada speciala cu asistare permanenta din partea personalului medical sau in bazine, piscine speciale. Parte din travaliu si din nasterea efectiva a bebelusului se vor intampla in apa calduta, cat timp stai cu bazinul total scufundat in apa.
Nu se recomanda in general insa nasterea in apa dincolo de prima etapa a travaliului, cand cervixul devine complet dilatat. Si nu se va recomanda in general nasterea in apa acasa. Unele studii au aratat ca pregatirea nasterii prin scufundarea in apa a mamicii ar putea scurta travaliul, daca aceasta are loc cand incepe travaliul. Dispare si durerea treptat din timpul contractiilor puternice si epidurala nu mai e necesara. Alte studii si rezultatele lor ne spun ca pierderile urinare si ajungerea la cezariana sunt mai rare in cazul nasterii in apa.
Si mai e un lucru important de notat: nu se recomanda nasterile in apa pentru mamicile care poarta in burtica gemeni sau mai multi bebelusi. Exista risc major de nasteri premature, de probleme la nastere, de unde si nevoia de monitorizare indeaproape a travaliului si a nasterii. Nasterea in apa reduce riscul de rupturi vaginale severe, se imbunatateste circulatia sanguina in zona uterului. Tine minte ca nasterea efectiva in apa este doar cu titlu de experiment si nu este un lucru obisnuit, pe care il vei intalni in orice spital, clinica privata.
Iti va fi interzisa nasterea in apa daca ai herpes activ pentru ca se transmite foarte usor si la bebe, daca bebe este deja cu picioarele inainte, daca ai travaliu prematur, daca ai preeclampsie, daca micutul a eliminat meconiu in lichidul amniotic.
Care sunt riscurile nasterii in apa? Desi discutam despre situatii rare, e bine sa le constientizezi si sa stii ca te poti astepta si la asa ceva daca alegi sa faci acest experiment.
- Bebelusul se poate infecta;
- Cordonul ombilical s-ar putea rupe inainte ca bebe sa ajunga in apa;
- Temperatura corporala a bebelusului poate fi prea mare sau prea mica;
- Copilul, in cazuri rare, ar putea respira in apa si ar putea sa ajunga apa in plamanii lui;
- Bebe ar putea face crize si nu ar putea sa respire.
Candidatele care nu vor fi potrivite pentru experimentul nasterii in apa:
- Femeile mai tinere de 17 ani, cele trecute de 35 de ani;
- Femeile care sufera de diabet, de preeclampsie;
- Femeile care au sarcini multiple, peste doi bebelusi in uter;
- Femeile care se pregatesc de nastere prematura;
- Femeile care au bebelusul in pozitie culcata, mai complicata de gestionat in apa;
- Femeile care au bebelusul foarte mare, ca dimensiuni;
- Femeile care au nevoie de monitorizare constanta;
- Femeile care au deja infectii netratate la nivel urinar, ginecologic, orice infectie in zona bazinului, organelor sexuale externe.
Inainte de nasterea in apa te vei interesa daca:
- Ai suficient personal calificat, cu experienta, care sa te asiste, pregatit special pentru gestionarea unor astfel de nasteri;
- Ai cada, bazin, piscina speciale, cu apa curata, igienizata mereu, conditii sigure pentru nastere;
- Exista un control al infectiilor si o igiena impecabila peste tot in jurul locului de nastere si in saloane;
- Exista monitorizare moderna si constanta cat timp esti in cada, bazin pentru a naste;
- Exista un plan clar pentru momentul in care trebuie sa fii scoasa din bazin, piscina, cada, cand apar complicatii sau se doreste o altfel de interventie de urgenta;
- Temperatura apei e monitorizata constant, e mentinuta apropiata de temperatura corpului, fara a fi prea fierbinte;
- Vei putea sa bei apa, ti se va asigura apa ca sa nu te deshidratezi;
- Vei intra in apa calduta cand va incepe travaliul, inca de la inceputul sau pentru a reduce timpul de asteptare pana cand esti dilatata complet si poti incepe sa impingi.
Avantajele nasterii in apa ar fi:
- Experienta nasterii mai relaxanta;
- Tensiune arteriala scazuta, lipsa riscurilor asociate cu tensiunea crescuta din timpul nasterii in sala de nasteri;
- Nevoia de medicamente pentru durere, anestezii scade dramatic, ai deja endorfine in tot corpul pentru ca relaxezi in apa, musculatura uterina e alimentata foarte bine cu sange, durerile travaliului sunt mai usor de suportat;
- Esti mai prezenta in timpul nasterii, simti mai bine tot ce se intampla in corpul tau cand nasti;
- Toata musculatura din zona genitala si din zona bazinului e relaxata, deci vei naste mai usor si ceva mai rapid.
Accesul la nasterea in apa depinde de cat de tarziu ajungi la spitalul care poate oferi o astfel de experienta odata ce ti s-a rupt apa si de starea ta de sanatate si a bebelusului. Tine minte si ca la nasterea in apa nu vei avea acces la multe variante pentru managementul durerii, asa ca va trebui sa suporti durerea care va persista in timpul travaliului si cand vei naste, cand vei incepe sa impingi copilul spre iesirea din vagin.