Nasterea unui copil cu greutate si dimensiuni prea mari
Desi in timpul sarcinii exista mai multe teste si metode de a estima greutatea copilului, a prezice cu exactitate si cu acuratete ce greutate va avea bebe la nastere e foarte dificil. De aici si surpriza mare in timpul procesului de nastere, cand bebelusul ajunge sa cantareasca si peste 4-4.5 kg, si nu are cum sa mai iasa prin vagin, sa intre in locul foarte stramt din zona pelvisului feminin. Nasterea unui copil cu greutate este complicata, dar nu imposibila, cezariana ajuta, insa de multe ori nasterea vaginala este de dorit, desi ea e riscanta. Ce inseamna pentru mamica si bebe nasterea cand greutatea e prea mare si cum stii daca ai deja un bebe prea greu si cu dimensiuni prea mari?
Se discuta adesea despre copii prea mari pentru varsta gestationala, cu dimensiuni prea mari, greutate prea mare. Care ar fi cauzele acestei greutati exagerate? Obezitatea, diabetul gestational, greutatea in exces din timpul sarcinii, toate pot influenta greutatea finala a bebelusului.
Macrosomia poate fi alta cauza a greutatii excesive, peste 4 kg la nastere. Daca apare un astfel de diagnostic travaliul va fi mai lung, cezariana va fi necesara, apar rupturile uterine, problemele cu oasele din zona pelvisului, fracturi, separari, nervi distrusi si rupturi multiple de tesuturi.
Si bebe sufera daca apare macrosomia, umarul ramane blocat in timpul nasterii in zona pelvisului, apar fracturi frecvente de clavicula, humerus, nivelul de glucoza, magneziu, calciu din sange e scazut, icterul e intalnit frecvent la copiii care sufera de macrosomie. Mai tarziu in viata lor copiii cu probleme la nastere din cauza greutatii prea mari vor dezvolta rezistenta la insulina, ceea ce va duce la diabet si obezitate.
Cum stii ca ai deja un bebe prea greu si prea mare ca dimensiuni? Burtica e exagerat de mare, lichid amniotic in exces prezent in uter (uneori si diabetul e de vina cand apare atat de mult lichid amniotic, la ultrasunete vezi ca bebe e prea mare, in special la cele 3D.
Stii ca ai un bebe prea mare si daca ai avut alte nasteri cu probleme tot din cauza greutatii si dimensiunilor prea mari ale copilului tau. In general, femeile ajung sa nasca bebelusi din ce in ce mai grei pe masura ce au mai multe sarcini in viata. Diabetul gestational necontrolat, fara regim si insulina in timpul sarcinii, va duce invariabil la nasterea unui copil cu greutate mare.
Greutatea ideala a bebelusului pentru o nastere naturala ar fi de 3.6 kg cel mult, tot ce e sub aceasta greutate va permite o nastere si mai usoara. Modul in care se relaxeaza pelvisul si se misca in timpul nasterii naturale, vaginale, reflexele din zona capului copilului, toate influenteaza nasterea. Uneori se intampla ca greutatea copilului sa fie cea potrivita, dar pentru ca inaintarea spre vagin nu e posibila si nasterea se complica cezariana devine singura solutie pentru a se evita complicatiile si decesul copilului. Cand trec deja doua saptamani peste data la care trebuia sa nasti te astepti iarasi la un bebe cu greutate mare, dar si cand ai trecut de 35 de ani.
Dincolo de aceste aspecte teoretice si de greutate, dimensiuni dorite, pana la urma nu controlezi ce se intampla cu bebe in uter si ajungi in ziua nasterii, cand esti in sala de nasteri si trebuie sa nasti natural. Ce poti face ca sa nasti totusi vaginal un bebe greu si mai mare?
- Evita sa stai pe spate cand incepe procesul nasterii, asta pentru ca se inchide zona pelvisului cu 30%. Important e sa schimbi pozitiile intre contractiile puternice si sa incerci sa vezi care functioneaza cel mai bine pentru tine;
- Evita cat de mult poti epidurala daca ai un bebe mare-daca te gandesti la epidurala trebuie sa stii ca nu te vei putea misca in alte pozitii, vei avea si alte aparate care vor ingreuna nasterea, vei avea un cateter urinar, deci bebe se va misca si mai greu. Daca ai contractii foarte puternice si dureri mari in faza activa a nasterii atunci vei face epidurala;
- Ai incredere in tine si in bebe-incearca sa nasti natural daca nu sunt complicatii chiar daca ai un bebe mai greu si mai mare, in multe cazuri vointa si ajutorul mic, mic dat de bebe vor face o minune.
Ce poti face ca sa eviti greutatea prea mare si dimensiunile prea mari ale copilului la nastere? E bine sa eviti sa ai o dieta dezechilibrata in timpul sarcinii, sa faci multe exercitii fizice usoare si miscare zilnica. Daca ai greutate prea mare inainte de a incerca sa ramai gravida discuta cu un medic si scapa cat mai repede de kilogramele in plus. Dieta in care nu consumi alimente si ingrediente cu index glicemic mare ar fi un punct de pornire foarte bun pentru mamica. Si e recomandat sa tratezi si diabetul gestational si orice fel de afectiuni ar putea sa determine o greutate a copilului tau peste cea normala.
Complicatiile dupa nasterile de copii cu greutati mari si dimensiuni mari sunt rare, insa ele exista. De multe ori apar rupturi de tesuturi, zonele se vor vindeca foarte usor in doar cateva saptamani. Mai apar si contractii anormale uterine si sangerari in cele 24 de ore scurse dupa nastere.
Nou-nascutul poate avea hiperglicemie la nastere cand a avut greutate exagerat de mare la nastere, e nevoie de monitorizare permanenta vreme de mai multe saptamani si de tratamente. Si problemele respiratorii sunt efecte posibile dupa nasterile de bebelusi cu greutati mari, tranzitia de la respiratia din uter la respiratia spontana in afara corpului mamei este mai dificila.
La mamici apare din nou diabetul gestational in sarcini viitoare si riscul de dezvoltare a acestui tip de diabet este cu pana la 50% mai mare daca a existat o sarcina cu bebe cu greutate prea mare.
Si vestea buna este ca organismul se reface dupa sase saptamani fara probleme, la fel si vaginul si mamica poate intretine relatii sexuale cu partenerul, si, cine stie, poate veti mai avea un bebe… sau doi.