Nasterea vaginala instrumentala cu ventuza (vid-extractor). Ce implica si cand se apeleaza la ea?
Odata cu declansarea travaliului si cu ruperea apei corpul va incerca sa ajute bebelusul sa se nasca, prin contractii si o multime de schimbari rapide. Cand nasterea naturala e blocata in a doua faza a travaliului nasterea vaginala instrumentala cu ventuza (vid-extractor) devine o optiune de luat in considerare mai ales daca sanatatea copilului si a mamicii e pusa in pericol. Cum functioneaza procedura si la ce sa te astepti? Raspunsul la aceste intrebari si alte informatii utile le vei afla in randurile ce urmeaza.
In a doua faza a travaliului, in care femeia gravida incearca sa nasca, sa ajute bebelusul sa iasa din uter in afara corpului ei, procesul de expulzie se poate bloca. Daca nu se intampla nimic minute bune sau chiar ore medicii sunt nevoiti sa intervina si nasterea vaginala instrumentala cu ventuza (vid-extractor) va fi necesara.
Folosirea ventuzei pentru extractie nu se poate face oricum si oricand, bebelusul trebuie sa fie cat de jos posibil, spre iesirea din vagin, iar pozitia fatului sa fie cat mai buna, cervixul sa fie dilatat. Ventuza are rol de ghidare si nu va afecta deloc sanatatea copilului sau capul, ea se ataseaza de un sistem special care permite atasarea de capul copilului si extragerea usoara a acestuia. Si mamica va ajuta impingand copilul in timp ce medicul va incerca sa extraga bebelusul cu ventuza speciala.
Nasterea vaginala asistata si utilizarea unei astfel de metode nu mai este o optiune asa de populara ca in trecut, acum cezariana e cea mai simpla si sigura varianta daca nu iti doresti nasterea naturala vaginala.
Nasterea asistata cu ajutorul ventuzei speciale vacuum va fi necesara doar daca ai travaliu prelungit, neobisnuit de lung, esti deja in a doua faza a travaliului si nu se mai intampla nimic, desi te straduiesti si impingi sau nu mai poti sa impingi de oboseala si epuizare, bebe are deja probleme cardiace, cu respiratia, nu mai are cat oxigen are nevoie.
Pana sa se ajunga la extragerea copilului cu ventuza respectiva se poate incerca oferirea de oxigen mamicii, de lichide intravenos, se poate schimba pozitia pentru o nastere mai rapida. Doar cand aceste proceduri au esuat se poate apela si la nasterea asistata cu ventuza vacuum.
Nu se recomanda o astfel de nastere asistata daca nasterea e prematura, daca bebe e prea sus si nu ai cum sa ajungi la capusorul sau, daca e prea mare, daca nu are capul inainte, daca e nevoie de rotirea copilului, daca apare hemoragia, probleme cu sangele.
Uneori va fi nevoie si de o episiotomie ca sa poata incepe procedura de extragere a fatului, de multe ori e nevoie de golirea vezicii si de ruperea apei. La urmatoarea contractie a mamicii se va incerca extragerea lenta, fara a forta deloc lucrurile pentru a se evita ruperea tesuturilor vaginale. Ideea este ca bebe sa fie ghidat spre iesirea din corpul mamei si sa nu fie fortat deloc, doar capul va fi ajutat sa iasa cu ventuza, restul corpului va fi ghidat manual.
Daca au trecut 20 de minute si nici cu ventuza nu s-a putut face nimic se abandoneaza procedura, se abandoneaza si atunci cand se tot detaseza ventuza de capusorul copilului, daca apar probleme la nivelul scalpului.
Dupa o astfel de procedura complicata si delicata se urmareste bebelusul, ca sa nu apara complicatii, si dupa 10 ore fara complicatii deja poti sa te ocupi de bebe si sa stai fara grija.
Cand extractia cu ventuza vacuum nu a reusit se ajunge la cezariana, ultima varianta pentru a naste in siguranta.
La capitolul riscuri ale nasterii asistate discutam despre rupturi ale tesuturilor vaginale, sangerari dupa nastere, incontinenta urinara, dificultati la urinare, prezenta caput succedaneum la bebe, edem la nivelul scalpului, vanatai, icter, cefalohematom, adica prezenta sangelui intre scalpul si craniul copilului. In cazuri rare bebe poate avea fractura de craniu, hemoragie intracraniana, hemoragie subgaleala.
Recuperarea dupa nasterea asistata cu ventuza vacuum este rapida, in sase saptamani nu vei mai avea nimic, asta daca nu apar complicatii-este valabil pentru mamica si pentru bebe.
Nu se va recomanda nasterea asistata cu ventuza daca ai mai putin de 34 de saptamani de sarcina, daca bebe are probleme cu oasele si densitatea lor, daca bebe are deja complicatii si probleme cu respiratia, inima ce trebuie rezolvate rapid. Cu toate astea, daca tensiunea arteriala e mare, daca exista deja sindromul Eisenmenger sau hipertensiune pulmonara, anevrisme in trecut si accident vascular cerebral, probleme neurologice se va impune nasterea asistata.