Ochii injectati/inrositi in timpul nasterii si dupa nastere. Cauze si posibile tratamente
Nasterea vaginala este diferita pentru fiecare femeie in parte. Dincolo de durere, de eventualele rupturi de tesut, de disconfortul resimtit din cauza contractiilor, nasterea naturala vine aproape de fiecare data si cu multe complicatii. Printre cele care nu pun viata mamicii in pericol se afla si ochii inrositi, injectati. Desi pare o afectiune foarte grava dupa cum arata ochiul, in realitate nu e nimic de speriat si lucrurile revin la normal in cateva zile.
La o nastere naturala, vaginala, femeia este nevoita sa impinga tare ca sa poata scoate bebelusul din uter si vagin in mod natural. De multe ori, in a doua faza a travaliului, se impinge prea tare si capilarele de la nivelul ochiului, din ochi, se sparg, de unde si ochii injectati sau inrositi cu sange, sangele fiind colectat in conjunctiva.
La iesirea bebelusului din uter va fi si mucus in vagin si lucrurile vor merge destul de usor, exista o oarecare lubrifiere naturala. Dar se intampla ca bebe sa ramana blocat undeva, asa ca mamica impinge si mai tare ca sa poata ajuta copilul sa se nasca natural. Presiunea prea mare de la nivelul venelor din cap, in zona ochilor, determina, uneori, spargerea vaselor de sange foarte mici, aparand cheagurile oculare. Din fericire doar femeile care au probleme grave cu ochii ce s-au pastrat in sarcina vor ajunge la astfel de simptome.
Si de la impinsul gresit in nasterea vaginala pot sa apara ochii inrositi, cu sange dupa nastere. In loc sa impinga in jos mamica a impins in sus, se intampla frecvent la mamicile care au prima nastere vaginala. Degeaba iti spune medicul cum sa impingi in sala de nasteri, durerile mari de la contractiile uterine nu te vor lasa sa intelegi exact ce ai de facut si vei reactiona instinctiv. Tusea, varsaturile, ridicarea de obiecte grele sau orice fel de presiune pe muschii oculari duc, de asemenea, la ochii inrositi si injectati, deci nu e un fenomen tipic doar nasterii.
Tensiunea oculara mare, tensiunea mare in general, prezenta diabetului, anticoagulantele administrate inainte de momentul nasterii si in sarcina sunt factori care vor favoriza aparitia ochilor inrositi in timpul si dupa nastere. Se adauga si noptile nedormite si oboseala cronica mai ales din ultimele saptamani de sarcina.
Vestea buna e ca nu e nevoie de tratament in cazul ochilor inrositi, corpul reabsoarbe sangele in timp. Nu se vor folosi picaturi pentru ochi iritati, ochi uscati pentru ca procesul de reabsorbtie a ochilor va fi mult incetinit. Vindecarea ochilor are loc imediat dupa ruperea vaselor de sange, ceea ce inseamna ca in 1-2 saptamani ochii vor fi exact ca inainte de nastere.
Ca sa nu se ajunga la o astfel de situatie mamicile trebuie sa mearga la cursuri pentru gravide si sa invete cum sa impinga la nasterea vaginala, ce sa nu faca pentru a evita ochii injectati si vasele sparte. Tehnicile ce le invata pe mamici sa respire, sa impinga in timpul nasterii vor face diferenta intre o nastere vaginala fara probleme si una complicata. Si conteaza si pozitia in care esti cand nasti si incepi sa impingi, pozitie invatata tot la aceste cursuri foarte importante pentru mamicile care au ales sa nasca natural.
La nevoie se aplica niste comprese reci pentru cateva minute, 10 minute, de mai multe ori pe zi, ca sa grabim vindecarea, se pot folosi ochelari de protectie in public, cand esti afara, ca sa nu ai ochii si mai iritati de la vant, praf. Si lacrimile artificiale vor functiona, administrate doar la recomandarea medicului si de cel mult trei ori pe zi-durerea oculara se va diminua treptat. Se vor folosi mereu prosoape curate, fete de perne schimbate mereu, spalate, igienizate.
Si ce ajuta cel mai mult in procesul de vindecare e odihna si somnul de dupa nastere. Ai nevoie mare de odihna dupa ce corpul a trecut printr-o perioada grea in cele noua luni de sarcina, asa ca da-ti voie sa dormi si sa recuperezi din orele pierdute.
Trebuie sa mergi la urgenta sau sa discuti cu medicul de familie, ginecologul tau daca ai si dureri de cap, vedere incetosata, esti confuza, ai dureri oculare, daca vezi deja halouri in jurul luminilor, daca ai ochii care curg mereu, febra, stare de rau generalizata, alte hemoragii in anumite parti ale corpului.
Desi arata destul de rau, ochii tai nu vor avea nimic si isi vor reveni, nu vei ramane fara vedere si nici nu o vei avea mult mai slaba. Va fi doar o senzatie ciudata la suprafata ochilor, de zgariere, dar e perfect normal. Recuperarea va fi diferita ca durata si ca simptome ce vor mai persista de la o mamica la alta, deci ai rabdare, totul se va rezolva😊.
Nasterea vaginala este un moment unic si special pentru fiecare femeie si nu exista doua experiente identice. Pe langa durere si eventualele complicatii, una dintre acestea fiind ochii inrositi sau injectati, nasterea naturala vine cu o multitudine de emotii. Din fericire, aceasta afectiune nu este una grava si se rezolva de obicei in cateva zile.
De obicei, la o nastere naturala, femeia trebuie sa impinga puternic pentru a scoate bebelusul din uter si canalul de nastere. Din cauza presiunii mari, se pot sparge capilarele din zona ochilor, provocand sangerarea si aparitia ochilor inrositi. Totusi, in cazul in care mamica are probleme de sanatate la nivelul ochilor, acesti simptome pot fi mai prezente.