Pozitii recomandate pentru travaliu si nastere naturala, vaginala
Nasterea e poate cea mai complicata etapa a sarcinii. Dupa noua luni in care ai luat in greutate, te-ai chinuit cu diaree, constipatie, dureri de spate, cu stare de rau si varsaturi frecvente, oboseala mai mereu, travaliul si nasterea reprezinta finalul chinurilor pentru femeile gravide.
Nu sunt reguli stricte in privinta pozitiilor in care va naste o femeie si va sta in timpul travaliului. Fiecare femeie poate opta pentru o anumita pozitie in care se simte bine si in care poate reduce si durerile asociate cu nasterea vaginala, o pozitie in care pelvisul are deschidere maxima pentru o nastere cat mai usoara.
Cele mai multe femei aleg sa nasca la spital, la maternitate, asistate de medici si de echipe mixte specializate pe nasteri. Odata intrata in travaliu, femeia gravida are o multime de optiuni in privinta pozitiei in care sta, la fel cum are multe variante si cand vine vorba de nasterea naturala, vaginala.
Pozitia „clasica”, femeia pe spate, cu picioarele departate si sustinute, pe masa de nasteri, nu mai este de multa vreme varianta cea mai frecventa adoptata in salile de nasteri.
Cel putin in timpul travaliului, femeia gravida poate sa schimbe pozitiile pentru a se simti mai confortabil, insa doar in limita pozitiilor acceptate de catre medici, pentru a monitoriza in continuare copilul si mamica. Daca sarcina si nasterea nu implica riscuri majore, mamica poate fi lasata sa schimbe frecvent pozitiile in orele de travaliu si chiar cand vine momentul nasterii copilului.
Studiile au aratat ca la femeile gravide care nu au epidurala facuta si care se afla in pozitie dreapta, sunt in miscare, schimba pozitiile, in timpul primei etape a travaliului, pana sa incepi sa impingi copilul afara din uter, travaliul tine mai putin si nu e nevoie de cezariana.
Nasterea asistata si micile taieturi de la nivelul organelor genitale, care se vor vindeca greu dupa, nu vor mai fi necesare daca stai in pozitie verticala, in picioare chiar cand ajungi sa nasti. Durerea e mai usor de suportat si ea daca alegi sa schimbi pozitiile si te vei simti ceva mai confortabil in fazele critice ale travaliului.
Dar cand incepi sa impingi mobilitatea va fi limitata dintr-odata. Cu toate astea se pot incerca mai multe pozitii confortabile si sigure in timpul nasterii vaginale, care nu pun presiune nici pe coloana vertebrala.
Care sunt cele mai bune pozitii pentru travaliu?
In primele faze ale travaliului cervixul se dilata, devine mai subtire si se deschide dilatarea fiind de 3 cm. Nu trebuie sa stai pe spate in primele minute ale travaliului pentru ca astfel vei reduce cantitatea de sange pe care o va primi copilul si travaliul va fi mai lung.
Te vei odihni ca sa ai energie suficienta pentru ce va urma, pozitiile recomandate fiind stat intr-o parte, iar daca e posibil in sezut cu picioarele ridicate. Tot acum poti sa te plimbi, sa stai in picioare, sa schimbi pozitiile, sa te lasi usor pe vine, ca la toaleta. Scapi de presiunea prea mare pe zona pelvisului, copilul se va misca in pozitia corecta in pelvis.
In faza activa a travaliului cervixul e deja dilatat intre 3cm si 10cm. Incep contractiile regulate, frecvente, mai puternice pe masura ce trec minutele. O pozitie buna in faza activa e cea in picioare sau in sezut, cat mai dreapta. Nu vei avea nevoie, poate, de epidurala, copilul va fi in pozitia corecta, nu vei avea dureri atat de mari, nu va fi nevoie de forceps, pelvisul se va deschide mai bine pentru faza urmatoare.
Alte pozitii recomandate in faza activa a travaliului ar fi: in genunchi, cu un scaun sau o bila pentru nastere ca suport, leganare sau mers, tinere de suport, o persoana, in timpul contractiilor. Durerile vor fi mai usor de suportat daca te misti in dus, poti sa stai in cada sau sa stai in genunchi in cada pentru a nu mai avea dureri foarte mari, daca esti acasa sau la spital si ai acces la baie.
Statul pe vine, ca la toaleta, e incurajat, pentru ca ajuti bebelusul sa aiba oxigen suficient si reduci durerile de spate, copilul ajunge in pozitia corecta, statul pe maginea patului cu leganare permanenta, statul invers pe un scaun, cu mainile pe spatarul scaunului.
Poti sa te apleci usor pe pat, poti sa te sprijini cu fata, cu mainile de un scaun sau poti sa stai cu piciorul pe un scaun. Partenerul poate sa te ajute cu un masaj si sa te incurajeze in aceasta faza.
A doua faza importanta a travaliului incepe cand ai cervixul complet dilatat. Atunci bebe incepe sa iasa prin vagin si la fiecare contractie vei impinge cu putere, cat de tare poti fara sa pui prea mare presiune pe zona anusului.
In pozitie dreapta poti sa ai pelvisul deschis foarte bine, poti impinge usor, pelvisul isi va schimba putin unghiul asa ca bebelusul va iesi mai usor prin vagin. Daca esti in pat ar fi bine sa stai in maini si picioare, poti sa stai in pat pe o parte cu piciorul de deasupra flexat.
Mai nou se fac si epidurale care iti dau voie sa te misti si sa schimbi pozitiile cum vrei in travaliu si cand vei naste, asa ca mobilitatea nu iti va fi taiata din start. Daca e nevoie de forceps va fi nevoie sa stai pe spate cand nasti, daca mai e nevoie si de epiziotomie tot pe spate cu picioarele ridicate vei sta.
Cand ai epidurala clasica sau cea ce ofera mobilitate nu vei putea sa te misti prea mult cat esti in travaliu sau cand e momentul sa impingi si sa nasti bebelusul. Dar, daca e nevoie, te vor ajusta asistentele sa schimbi pozitiile, asta si la recomandarea medicilor.
La pozitia pe vine, ca la toaleta, sau cea in picioare, femeia sta cat mai dreapta din punct de vedere al posturii corporale, sunt riscuri de rupturi de tesut si de sangerari mai mari decat in cazul altor pozitii clasice.
In timpul nasterii unele pozitii pot duce la schimbari de ritm cardiac la bebelus, asa ca vor fi evitate si descurajate imediat. Cam toate pozitiile in care incerci sa stai cat mai dreapta din punct de vedere al posturii iti vor scurta timpul alocat travaliului, prima faza, cu pana la o ora si 20 de minute.
Tine minte ca, pana cand nu ajungi sa fii in travaliu cu adevarat nu vei sti care pozitie e buna pentru tine si rezultatele ei-depinde ce simti si cum reactioneaza corpul tau cand bebe isi incepe drumul spre iesirea din vagin si tu, mamica, nasti, in sfarsit si iti cunosti copilul, il poti tine in brate pentru prima data.