Rupturile de perineu in tipul nasterii vaginale. Cauze si preventie
Rupturile de perineu sunt cele mai de temut efecte ale nasterii vaginale. Nu ai cum sa le eviti mai ales daca ai un bebe cu greutate mai mare, care e oricum mare la nastere si va iesi foarte greu. Unele pot fi minore, altele pot pune probleme serioase si le poti rezolva doar prin interventii chirurgicale. Cu toate astea rupturile de perineu la nasterea vaginala sunt perfect normale pentru multe mamici si nu ar trebui sa te sperie, mai ales ca se vindeca destul de repede.
Nasterea vaginala vine la pachet cu multe riscuri pentru mamica si pentru bebelus. Printre acestea se afla, pentru mamica, rupturile de perineu. Perineul e zona dintre vagin si anus si e perfect normal sa existe niste mici rupturi de tesut in timpul nasterilor.
Rupturile pot sa apara in interiorul vaginului, la vulva, la labii. Daca a existat alta nastere vaginala inainte rupturile de perineu nu sunt comune. Pentru multe femei aceste rupturi sunt minore si se vindeca de la sine.
Tipologia rupturilor de perineu in timpul nasterilor vaginale este una complexa. Avem patru tipuri de rupturi: de gradul I, afecteaza doar pielea, sunt minore, se vindeca fara tratament, de gradul II, afecteaza musculatura perineului si pielea, au nevoie de cusaturi, de gradul III si IV, sunt mai profunde, afecteaza si musculatura ce controleaza anusul, sfincterul anal, operatiile sunt necesare pentru refacerea tesuturilor.
Cauzele rupturilor de perineu sunt simple. Bebelusul este destul de mare pentru vagin si rupe tesuturile si perineul in timpul nasterilor vaginale.
A nu se confunda cu epiziotomia, care e realizata de catre medic in perineu si peretele vaginal pentru bebelusii care sunt prea mari, ca sa iasa mai rapid. Doar in cazurile in care bebelusul trebuie sa se nasca rapid si se folosesc si instrumente speciale, forceps, pompa vid, atunci se recurge la epiziotomie, dar doar cu acordul femeii.
Rupturile de perineu de grad III-IV vor aparea la femeile care au prima nastere vaginala, care au solicitat anestezie, epidurala, la copiii cu greutati peste patru kilograme, la femeile care au avut travaliu prelungit, la bebelusii care au umerii blocati in spatele osului pubian. Cel mai comun tip de rupturi de perineu e cel de grad II, afecteaza doar primul strat al pielii perineale si o parte din musculatura de acolo.
Prevenirea rupturilor de perineu este posibila. Pozitia in timpul nasterii conteaza mult, se va incerca pozitia in genunchi, pe maini si picioare, pe o parte. Se vor folosi si comprese calde pe perineu cat timp impingi copilul. La nevoie se sustine manual perineul cat are loc nasterea si impingerea, dar doar pe o perioada scurta de timp.
Vindecarea rupturilor de perineu in timpul nasterilor vaginale dureaza doua saptamani sau trei cel mult, apar dureri si disconfort pana la vindecarea completa si doua luni daca rupturile sunt mai grave. La rupturile de grad III-IV apar complicatii diverse: infectii, sangerari, dureri in timpul actelor sexuale cu partenerul, incontinenta fecala, durere continua, incontinenta urinara, deschiderea rupturii cusute.
In functie de severitatea rupturilor de perineu si de complicatii tratamentele vor fi diferite. De exemplu, la rupturi de grad I nu va fi nevoie de coasere, la restul se va coase tesutul afectat, firele folosite se vor dizolva in sase saptamani. Cand apar si sangerari si rupturile sunt mai mari se intervine doar in sala de operatie, unde se repara si sfincterul anal si tesuturile afectate.
Febra, miros neplacut, scurgeri vaginale, dureri care nu dispar nici cu medicatie, disconfort in crestere? Adresarea la camera de garda a spitalelor de urgenta sau mersul la medicul ginecolog de urgenta va fi obligatorie/obligatoriu.
O alta nastere vaginala e posibila daca au existat rupturi de perineu la nasteri anterioare. Nu e o regula care spune ca vei avea iarasi rupturi la o noua nastere, depinde de bebelus, de cum nasti, de cum te vindeci dupa rupturile precedente. Cu fiecare nastere rupturile sunt din ce in ce mai usor de gestionat si sunt superficiale.
Ce ai de facut in timpul nasterii? Perineul sa fie mereu caldut, ca sa permita intinderea tesuturilor si elasticitatea mai mare. Masajul perineal ajuta mult, se va face cu doua degete de catre personal calificat-se va realiza in spital, inainte de nastere, sau acasa, incepand de la final de trimestru 3 de sarcina.
Controlul impingerii la nasterile vaginale e important, trebuie sa fie constant, cu aceeasi forta, se va evita impingerea cu forta cat iese capul bebelusului din vagin-tesuturile perineale au nevoie de timp ca sa se intinda si sa devina cat mai elastice.