Teama de nastere. Ce este si ce putem face in privinta ei?

Teama de nastere e fireasca si se poate tratata.

Din momentul in care ai ramas gravida tot ce ai de facut este sa te bucuri de cea mai frumoasa perioada din viata ta si sa te pregatesti de momentul nasterii. Pentru ca la finalul celor noua luni de dezvoltare intrauterina bebe va vrea sa te cunoasca si sa vina pe lume. Nasterea poate fi una naturala, vaginala, sau poate fi o nastere prin cezariana, copilul fiind scos din uter si sac amniotic in urma unei operatii destul de simple.

Teama de nastere e perfect normala si are cauze multiple. E important sa intelegi ce determina teama si sa te lamuresti din timp ce ai de facut ca sa eviti sa mai fii atat de stresata in legatura cu un proces normal pentru orice femeie gravida.

Pana sa afli ce este cu teama de nastere, pe care o au cam 15-22 procente din numarul total de femei gravide din toata lumea, trebuie sa stii ca teama de nastere e perfect normala. Doar ca in anumite cazuri teama de nastere e extrema si se ajunge la o fobie, tocofobia, care va influenta in mod negativ experienta nasterii. Chiar si mamicile care au nascut un copil sau mai multi inainte se confrunta cu anxietatea cand vine vorba de nastere.

Mamicile care sunt la primul copil au aceasta teama din cauza incertitudinii legate de travaliu si de nastere, nu stiu la ce sa se astepte. La mamicile aflate la a doua sau poate a treia nastere iarasi apare o incertitudine legata de modul in care va decurge o noua nastere si ce va fi diferit fata de primele nasteri.

Teama este legata de durere, de mentinerea controlului, de starea de sanatate de dupa nastere, de lipsa de incredere in propria persoana si in ce se va intampla la modul concret in sala de nasteri, teama pentru siguranta copilului in timpul nasterii.

Temerile legate de nastere se pot manifesta ca stari de nervozitate excesiva, ca dureri de stomac, pot sa apara cosmaruri si probleme legate de somn, ca vizite frecvente la medic de teama sa nu se intample ceva. Si cezariana adusa in discutie poate sa fie un motiv de teama, mai ales daca mamica se gandea deja la nasterea pe cale naturala.

Aceasta teama de necunoscut nu va progresa neaparat pe masura ce trec saptamanile din sarcina. Cu cat se apropie data la care vei naste, cu atat teama nu va mai fi atat de puternic resimtita.

Teama de nastere va fi alimentata de cele mai multe ori si de mituri si de discutiile pe care le vede mamica pe forumuri, pe grupuri diverse. Unele femei au si niste emotii si sentimente care nu au fost inca descifrate in perioadele anterioare si acum se vor acutiza.

De asemenea, durerile din timpul travaliului si din timpul nasterii vor fi factori agravanti pentru temerile legate de nastere. Durerile pot fi unele naturale, mai apare uneori si nevoia de operatie la nivel vaginal pentru a usura nasterea, si iarasi te vei teme pentru ce se va intampla dupa, cum te vei recupera, iar apar dureri.

Si daca toate astea nu erau de ajuns, in timpul nasterii s-ar putea sa nu iti mai poti controla sfincterele, ceea ce poate sa fie o ingrijorare in plus. Stai linistita, e ceva perfect normal, asistentele vor curata imediat daca se intampla vreun „accident” si s-ar putea nici sa nu iti dai seama daca ai trecut printr-un astfel de moment mai neplacut.

Ingrijorarile legate de ajungerea la spital dupa ce se rupe apa si trebuie sa nasti pot sa stea la baza temerilor legate de nastere. Daca vrei sa te asiguri ca nu ai nicio problema mergi la spital inainte cu o saptamana, doua de nastere ca sa fii acolo cand se intampla sa intri in travaliu si sa ai contractiile puternice si durerile tipice.

Ce poti face pentru a preintampina teama de nastere si ce faci daca s-a instalat deja?

  • Fii informata si invata tot ce poti despre nastere;
  • Mergi la ore pentru gravide si la cursuri ca sa afli la ce te poti astepta;
  • Discuta mereu cu medicul ginecolog pentru a te linisti in privinta nasterii naturale sau prin cezariana. Nu iti fie rusine sa intrebi orice, vei primi raspunsuri rapide si vei avea de fiecare data toate informatiile necesare venite din partea unui specialist cu experienta;
  • Practica tehnici de relaxare sau yoga;
  • Pregateste un plan pentru nastere si incearca sa acoperi toate necunoscutele;
  • Discuta cu alte mamici, rude, prietene, care au mai nascut si vezi cum a fost experienta lor. Vei primi sfaturi si trucuri ca sa nu mai fii atat de ingrijorata si sa ai de fiecare data doar temeri legate de nastere;
  • Mergi la psiholog daca vrei sa nu te mai chinui singura cu aceste temeri, cu frica de nastere. Psihologul va sti ce tehnici sa aplici si prin discutii te va linisti si te va ajuta sa intelegi ca nu are niciun rost sa te temi de ceva normal pentru orice femeie care e gravida. Femeile nasc de sute de ani fara probleme, corpul tau poate faca fata unei nasteri si sa isi revina rapid, deci nu ai de ce sa te temi deloc. Plus ca ai medici si asistente langa tine in sala de nasteri, ai totul sub controlul mereu;
  • Controleaza episoadele de tip atac de panica sau emotii foarte puternice ce insotesc teama de nastere si vizualizeaza in permanenta ce vei face, ce se va intampla cand vei naste. Fii optimista si incearca sa faci abstractie de toate gandurile negative si de tot ce auzi negativ legat de nastere.

Experienta nasterii e diferita de la o persoana la alta, asa ca nu e cazul sa te ingrijorezi prea tare. Totul va fi bine si in curand iti vei cunoaste si copilul, vei trece cu bine si peste nastere cum ai trecut si peste cele noua luni de sarcina😊.

2 thoughts on “Teama de nastere. Ce este si ce putem face in privinta ei?

  1. Si mie imi era frica de nastere, dar e foarte important sa agsesti un dr. in care sa ai incredere si care sa te sustina. Eu am nascut cu dr Silviu Istoc si m-a ajutat foarte mult atat pe parcursul sarcinii cat si in timpul sarcinii si dupa. Il recomand cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.