Anemia in sarcina. De ce apare si cum o tratam spre binele mamicii si al bebelusului?
Sarcina pune la grea incercare corpul femeii. Pe langa greutatea in plus te vei confrunta si cu tot felul de probleme si afectiuni pe care in mod normal nu le aveai. O astfel de afectiune comuna e anemia. Care sunt cauzele ei la gravide si ce poti face sa scapi rapid de ea si sa o tii sub control? Raspunsul la aceste intrebari si multe alte informatii interesante si utile il vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Anemia este o afectiune destul de periculoasa cand se intampla in afara sarcinii si devine si mai periculoasa cand femeia se afla in perioada de graviditate. In urma diagnosticarii cu anemie stii clar ca in sange nu exista suficiente celule rosii pentru a putea transporta oxigenul prin corp.
La femeile gravide se considera anemie si se trateaza ca atare in momentul in care hemoglobina e mai mica decat 11.0 g/dL in analizele de sange, in primul trimestru, 10.5 g/dL in al doilea trimestru si mai putin de 11.0 g/dL in al treilea trimestru de sarcina. Inca de la prima vizita prenatala medicul care se ocupa de gravida va testa pacienta pentru a depista anemia, la fel si in saptamana 24 si 28.
Statistic sunt peste 400 de tipuri de anemie. Numai ca unele sunt specifice doar sarcinii. Aici discutam despre deficienta de fier si anemia cauzata de ea, de folati si anemia cauzata, de vitamina B12. Si anumite boli grave duc la anemie in sarcina, la fel si donarea frecventa de sange, menstruatia cu sangerari abundente, ulcerele si polipii.
Riscul mai mare de a dezvolta anemie apare la femeile care au avut sarcini multiple, la cele care nu iau suficient fier din suplimente, alimente, la femeile care au sarcini una dupa alta, fara prea mult timp intre ele, la cele care au varsaturi frecvente dimineata. Oricum sangele din corpul gravidei este mai mult cu 20%-30% in cele noua luni, asa ca e nevoie de mult fier pentru mai multe celulele rosii.
O anemie usoara in sarcina e normala, anemiile cauzate de deficienta de fier din organism sunt comune. Dar anemia severa nu e una tipica. In cazul anemiilor agravate sufera si bebelusul, care depinde de fierul din organismul mamei, de vitamina B12 si de acidul folic. Mai ales in primul trimestru anemia poate afecta dezvoltarea copilului si greutatea la nastere va fi mai mica.
In faza de inceput a bolii nu sunt simptome, nu stii ca ai anemie. Dar pe masura ce afectiunea are o evolutie rapida apar si primele simptome clare: oboseala, senzatie de frig, respiratie dificila, slabiciune, senzatie de lesin, ritm cardiac accelerat, dureri de cap, paloare, piele uscata, limba durerosa, tremur la nivelul membrelor inferioare, sindromul picioarelor nelinistite.
Banalele analize complete de sange pot sa depisteze imediat anemia. La primele consultatii prenatale se fac aceste analize si medicul va sti daca e o problema cu anemia sau nu. Se vede clar cat fier e in sange, cate celulele rosii sunt, marime, forma, daca exista carenta de vitamina B12 si B9.
Anemia severa in sarcina apare atunci cand hemoglobina, cantitatea, e cuprinsa intre 6.5 si 7.9 g/dL. In astfel de cazuri de apeleaza la transfuzii de urgenta pentru a avea din nou un numar suficient de mare de celule rosii in sange.
Severitatea anemiei dicteaza si tratamentul prescris si indicat de catre medicul specialist. Daca e vorba despre anemie moderata, usoara se vor recomanda vitamine, suplimente alimentare cu fier in cantitati mai mari, deci corpul va primi vitamina B12, acid folic si fier. Transfuzia de care aminteam anterior se recomanda doar in cazuri foarte grave de anemie agravata.
Fierul poate fi luat si din spanac, legume, salate, curcan, iar impreuna cu ele se vor consuma ingrediente, alimente, fructe care au multa vitamina C ca sa se absoarba fierul mai rapid, citrice, rosii, ardei.
Fara tratamente si schimbare de regim alimentar cat mai rapida exista riscul de complicatii: apar aritmii, inima marita, probleme mari cardiovasculare, insuficienta cardiaca. Prevenirea anemiei in sarcina e foarte usoara, se consuma macar 30 mg de fier pe zi.
In cazul suplimentelor cu fier e bine sa se evite administrarea concomitenta a antiacidelor si a calciului pentru ca vor aparea probleme cu absorbtia fierului. A se renunta si la cafeaua in exces si la ceaiuri prea multe, mai ales cele verzi, negre sau cu multe plante pentru o absorbtie excelenta a fierului in organism.
Pe lista de ingrediente recomandate daca ai anemie in sarcina poti adauga si: carnea de pasare, pestele, cat mai mult, carne rosie fara grasime multa, slaba, carne de vita, nuci, seminte, verdeata, cereale fortificate integrale, oua, cu masura, nu prea multe, banane, pepene galben, stridii, scoici, fructe de mare in general, fasole, cartofi cu coaja, fructe uscate, grapefruit, kiwi, broccoli, capsune.
Suplimentele alimentare cu fier vor fi luate si dupa nastere, cel putin sase sau opt saptamani, pentru a avea depozite suficiente de fier si a compensa pierderile firesti de sange din timpul nasterii.
Este important de stiut ca anemia in sarcina poate fi prevenita si tratata cu usurinta. Suplimentele de fier prescrise de medic, alimentatia sanatoasa si echilibrata, consumul de alimente cu continut bogat in fier, precum si odihna si exercitiul fizic regulat pot tine anemia sub control. Este important sa urmezi sfatul medicului si sa faci analize de sange periodice pentru a te asigura ca totul este in regula atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Nu lasa anemia sa-ti puna stapanire asupra vietii tale si a sarcinii tale, ia masuri pentru a o tine sub control si bucura-te de fiecare moment de viata alaturi de micutul tau.