Avortul. Ce este, cand apare, de ce apare? O privire de ansamblu

Avortul poate sa apara oricand in timpul sarcinii si e o adevarata tragedie pentru orice cuplu.

O tragedie pentru orice cuplu sau pentru femei, avortul este din ce in ce mai frecvent in randul femeilor gravide. 10-15 din 100 de sarcini ajung la avort, cele mai multe avorturi intamplandu-se inainte de saptamana 12 de sarcina. In al doilea trimestru de sarcina, saptamanile 13-19, avortul apare in 1-5 cazuri din 100. Avortul, in termeni medicali, se refera la intreruperea sarcinii ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unui accident, dar se poate intampla si de la sine, atunci discutandu-se despre avortul spontan.

Avortul mai este cunoscut si ca intrerupere spontana de sarcina si se refera adesea la o sarcina intrerupta inainte de saptamana 20 sau la expulzia embrionului sau fetuslui care cantareste 500 g sau mai putin. In aceasta faza avortul apare in 31% dintre sarcini. Si de multe ori o femeie ajunge la avort pana sa „rateze” o menstruatie sau pana sa stie ca e insarcinata.

Simptomatologia avortului este complexa, dar foarte simplu de observat si identificat. Apari sangerari vaginale abundente, crampe puternice, dureri abdominale, stare de slabiciune generalizata, dureri de spate severe, febra, pierdere in greutate, mucus alb-roziu, contractii, testut eliminat din vagin, lichid eliminat din vagin, chiar si in absenta sangerarii.

Avortul in primele saptamani de sarcina poate fi diagnosticat usor de catre medicul ginecolog. Se vor folosi ultrasunetele, se va observa daca exista activitate cardiaca sau nu si daca nu exista inseamna ca fetusul nu se mai dezvolta. Analizele de sange care masoara nivelul hCG iti vor spune clar daca ai un avort, daca sunt foarte scazute sau in scadere e clar. O examinare pelviana va fi recomandata pentru a se putea vedea clar daca cervixul se deschide, se dilata. Cand apare dilatarea cervixului mult prea devreme in sarcina avortul va urma in mod sigur.

Cauzele avortului sau avortului spontan au legatura cu bebelusul in dezvoltare si cu niste probleme genetice fatale, care, de obicei, nu au legatura cu mamica. Dezvoltarea incorecta a embrionului poate duce la avort, numarul incorect de cromozomi poate fi o cauza a aparitiei avortului.

Un lucru trebuie inteles foarte bine: avortul nu apare din vina femeii. De regula avortul este un eveniment aleatoriu. Avortul nu apare din cauza muncii, efortului, din cauza uneni cazaturi usoare, din cauza unei lovituri usoare, din cauza exercitiilor fizice, a stresului, a certurilor, a sexului in sarcina, din cauza anticonceptionalelor de dinainte de a ramane gravida. Nici greata tipica de dimineata nu va determina aparitia avortului.

Varsta joaca insa un rol important cand discutam despre avort. Cu cat o femeie e mai batrana, cu atat sansele de avort cresc. La femeile peste 40 de ani, una din trei sarcini se vor finaliza cu un avort, avortul fiind rezultatul unor anomalii cromozomiale. Nu sunt date legate de cresterea anomaliilor genetice la nivelul embrionilor atunci cand barbatii imbatranesc si nici nu se stie la ce varsta incep sa apara aceste anomalii genetice si la barbati, in cazul spermatozoizilor.

Factorii de risc care ar putea duce la un avort mai rapid ar fi infectiile, diabetul, bolile glandei tiroide, probleme hormonale, un raspuns al sistemului imunitar prea brutal, anomalii uterine, fumatul, alcoolul in exces, drogurile, expunerea la radiatii, substante toxice. De asemenea, daca au existat trei sau mai multe avorturi inainte riscul de avort creste.

Sunt mai multe tipuri de avort, cel care e anuntat de corpul tau cu ajutorul unor semnale clare, cel inevitabil, cel incomplet si cel „ratat”. In cazul primului tip de avort, apare sangerare vaginala usoara, dureri abdominale in partea inferioara a abdomenului, cervixul e inca inchis.

Avortul inevitabil este caracterizat de sangerare vaginala mai abundenta, dureri si crampe puternice, cervix deschis si fetusul e eliminat odata cu sangerarile.

Avortul complet aparate atunci cand tot tesutul sarcinii a iesit din uter, uterul are contractii puternice ca sa elimine tot, apar si sangerari frecvente pana se incheie tot procesul. Apare pana in a 12 saptamana de sarcina

Avortul incomplet presupune existenta unui tesut in uter dupa ce s-a terminat avortul. Uterul nu poate elimina tot ce a ramas de la sarcina, apar crampe si sangerari continue. Medicul va stabili daca se va interveni prin cervix direct in uter pentru a curata tot ce a mai ramas.

Avortul „ratat” apare atunci cand copilul a decedat, dar a ramas in uter, simptomele sarcinii dispar dintr-odata, dar in rest nu ai alte simptome care sa te anunte ca bebelusul a murit. Afli doar la o ecografie de rutina.

Avortul recurent inseamna un avort care se repeta de mai mult de trei ori la rand si apare in primul trimestru de sarcina.

Si anumite tipuri de sarcina pot duce la avort. De exemplu, sarcina ectopica, cand embrionul se implanteaza in afara uterului, in trompele uterine, sarcina molara, cand embrionul nu ajunge sa se dezvolte normal inca de la conceptie, sarcina anembrionara, o sarcina in care sacul amniotic exista, insa embrionul si fetusul nu vor aparea in el.

Dupa avort, daca a fost unul complet nu vei avea nevoie de tratamente, de interventii, dar in celelalte cazuri va fi nevoie de tratament specific si chiar de interventii chirurgicale. Daca grupa de sange e Rh negativ atunci vei primi o injectie cu imunoglobulina Rh, RhIg, ca sa nu ai probleme cu factorul Rh in sarcinile ce vor urma in viitor.

Daca cervixul s-a dilatat singur si esti inca gravida ai putea suferi de o afectiune numita cervix incompetent, asa ca medicul ginecolog se va ocupa de inchiderea sa printr-o procedura chirurgicala. Se vor recomanda si analize medicale complete, teste genetice daca ai avut deja doua sau trei avorturi la rand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.