Balonarea si gazele intestinale in sarcina. De ce apar si cum le tratam, cum le putem preveni?

Balonarea e fireasca din cand in cand, mai ales daca avem o dieta dezechilibrata sau am mancat anumite alimente care predispus la formarea gazelor intestinale si la acumularea lor in exces in intestine. Insa daca discutam despre sarcina, balonarea devine o problema serioasa si poate duce la disconfort si la temeri din partea viitoarei mamici. Din fericire, balonarea este normala si in sarcina si te va chinui, probabil, pana aproape de nastere, insa fara sa avea efecte periculoase asupra ta si a bebelusului.

Balonarea in sarcina apare de obicei in primele saptamani, saptamana 11 va fi cea in care vei remarca aceasta problema. Si nu vei scapa de balonare pana cu putin timp inainte de nastere.

Hormonul progesteron e de vina pentru balonarea in sarcina, insa pe langa balonare apare si eliminarea de aer fie pe gura, fie la capataul celalalt al sistemului digestiv😊. Progesteronul relaxeaza musculatura moale din corp, inclusiv tractul gastrointestinal. Digestia este incetinita ca sa aiba timp sistemul digestiv sa proceseze mancarea si sa permita nutrientilor sa intre in sange in cantitati cat mai mari si sa ajunga la bebe. Si pentru ca digestia e incetinita te vei simti balonata, „plina” mereu, vor aparea si gazele si senzatiile neplacute, crampele.

Uterul care se tot mareste pune si el presiune pe rect, ceea ce va determina flatulenta excesiva si slabirea musculaturii de acolo. Pe masura ce uterul tot apasa pe intestine si pe anus si gazele si balonarea vor continua fara sa poti face ceva. Apare si constipatia, cea mai mare temere a femeilor gravide si cea mai mare provocare mai ales cand ai si burtica tot mai mare.

Ca sa previi sau sa ameliorezi balonarea in sarcina poti sa incepi sa ai o dieta echilibrata cu bauturi si cu mancare, ingrediente care incurajeaza motilitatea instetinala mai mare si eliminarea resturilor din sistemul digestiv cat mai repede si fara prea multe gaze. Cereale integrale, fructe si legume proaspete, toate pot ajuta. O cafea mica, apa cat mai multa, sucuri naturale si ceaiuri caldute pot sa contribuie la eliminarea balonarii in sarcina. Fa miscare si incearca sa elimini gazele in exces cat de mult poti, evident, in locuri in care ai intimitate.

Trateaza constipatia si incearca sa iei laxative naturale, mai ales dupa mese, ca sa incurajezi scaunul in orele urmatoare. Daca nu ai constipatie nu ai nici atat de multe gaze in intestine si dispare si balonarea. Evita mesele cu foarte multa mancare si ingrediente care ti-ar irita tractul intestinal, condimente multe, asocieri nefiresti de ingrediente.

Nu uita sa te feresti de fasole, broccoli, varza, conopida, de bauturi acidulate, de lactoza. Nu manca repede, renunta la guma de mestecat, la orice fel de indulcitori sau produse cu indulcitori in exces, la fast-food si produse grase, prajite in exces. Se va evita consumul de prea multa apa in timpul meselor, lichidele se vor bea cu paiul ca sa se evite inghitirea de aer, iar in timpul gustarilor sau meselor incearca sa ai o pozitie dreapta a corpului, pentru a incuraja digestia corecta.

In al treilea trimestru de sarcina, din saptamana 29, balonarea va fi si mai greu de suportat pentru ca ai o cantitate de gaze mai mare care va trebui eliminata. Daca ai colon iritabil inca dinainte de sarcina vei avea cu siguranta o balonare foarte greu de gestionat in aceasta perioada, insotita de dureri abdominale, diaree, alte simptome.

Balonarea e pana la urma simptomul principal al dezvoltarii accelerate de bacterii in intestine, fenomen ce poate sa apara la oricine. Dar poti sa previi efectele ei si urmarile prin consumul a 8 pahare de apa pe zi, lichide, prin activitate fizica controlata in asa fel incat sa ajuti sistemul digestiv si chiar sa elimini rapid gazele din intestine. Si foarte important, nu manca inainte de culcare, cina o vei lua in jur de ora 18 sau chiar mai devreme, ca sa dai timp alimentelor sa se digere si digestia sa nu inceapa chiar cand te culci.

Medicamentele nu vor fi necesare pentru a trata balonarea in sarcina, dar in cazuri extreme se vor prescrie cele pentru constipatie si pentru tranzit intestinal, antibiotice, probiotice.

Te vei prezenta la medicul ginecolog sau internist, la spital daca: balonarea e insotita de pierdere in greutate, de anemie, oboseala, ameteli, de dureri abdominale, de stare de rau, greata, varsaturi, diaree, ai deja sange in scaun, constipatia devine severa si nu mai poti elimina materiile fecale din colon si rect.

Femeile gravide care sufera si de colon iritabil vor observa schimbari si la nivelul productiei de estrogen si progesteron-de aici si balonarea mai puternica in sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.