Ce se intampla cu ovarele in sarcina si de ce apare durerea de ovare?
Ovarele nu sunt importante doar inainte de sarcina, cand asigura ovulatia, procesul fara de care femeia nu poate ramane gravida, ci si in timpul acesteia. Desi multe femei sunt de parere ca ovarele devin total inactive din moment ce menstruatia dispare cat sunt insarcinate, in realitate ovarele au rolul lor important si dupa ce a fost conceput un copil pe cale naturala sau artificiala…
Sistemul reproducator feminin are mai multe organe esentiale fara de care femeia nu poate avea urmasi. Poate cele mai importante organe ale aparatului genital feminin sunt ovarele. Ovarele sunt de fapt doua glande de o parte si de alta a uterului. Au cam 4 cm lungime, 2cm latime, 1 cm grosime cand femeia ajunge la varsta adulta. Se leaga prin ligamente de uter si de trompele uterine, au o autonomie buna in mobilitate.
Lunar, ele elibereaza ovule, care sunt produse in interiorul lor-femeia se naste cu un numar finit de ovule, in jur de doua milioane la nastere si le tot pierde lunar pana la menopauza. Ovarele asigura astfel reproducerea pe cale naturala si posibilitatea femeii de a ramane gravida in urma contactelor sexuale neprotejate finalizate cu ejaculare vaginala.
Hormonii ovarieni joaca un rol esential in instalarea sarcinii si in timpul primului trimestru de sarcina, pana cand productia de hormoni este preluata de placenta. Rolul important jucat de ovare incepe cu ovulatia si se termina cu dezvoltarea corpus luteum-ului.
Controlul corpus luteum este complex si implica hormonii ovarieni si multe neuroendocrine si factori de natura imunologica. Dupa regresul corpus luteum, ovarele raman relativ linistite in timpul sarcinii, apar schimbari anatomice vizibile, chisturi ovariene active hormonal. Linistea aceasta persista si cat ne aflam la alaptare, la lactatie, dar ovulatia si fertilitatea se reiau dupa doua saptamani de la nasterea copilului, mai ales daca nu avem lactatie.
Asadar, din momentul in care ovulul femeii a fost fecundat de spermatozoidul masculin si a aparut sarcina ovarele nu mai au niciun rol in reproducere. Ele continua sa produca hormoni, estrogen, progesteron, ca sa fie mentinuta sarcina. Ovarele nu sunt implicate direct in dezvoltarea fatului, insa au rol de suport pentru orice sarcina. De la patru luni de dezvoltare intrauterina a fatului deja ovarele intra in faza de liniste deplina si placenta e pregatita sa isi faca treaba in locul lor din punct de vedere endocrin, ea ofera progesteron in mod continuu.
Ovarele se pot mari considerabil cat timp femeia e gravida, insa nu e nicio problema, e normal sa se intample asa pentru ca si sangele e mai mult in corp, vascularizarea organelor vitale pentru sarcina este mult mai puternica.
Uneori poate sa apara si durerea de ovare, localizata intr-o parte a zonei pelvisului, abdomenul inferior. Durerea de ovare radiaza si in zona din spate. Ea poate fi semnul implantarii ovulului fecundat, deci al instalarii sarcinii. Dar poate fi si semn al schimbarilor hormonale din timpul primelor saptamani de sarcina.
Daca durerea de ovare este asociata cu stare de rau, great, sangerari vaginale puternice, febra mare, senzatia de lesin, varsaturi pacienta trebuie sa mearga de urgenta la UPU sau medicul ginecolog. Implantarea ovulului fecundat are loc intotdeauna la 6-12 zile dupa conceperea unui copil.
Cauzele durerilor ovariene pot fi multe. De la sarcinile ectopice, enometrioze, rupturi ovariene, la avort, sarcina pierduta inainte de 20 saptamani, chisturi ovariene, desprindere placentara, fibroame, rupturi ovariene si rasuciri, probleme ale sistemului digestiv, largirea uterului ca sa permita dezvoltarea bebelusului.
Ca sa scapi de durerile ovariene acasa poti sa schimbi des pozitiile, mai ales daca stai mult in picioare sau pe scaun, sa renunti la exercitii fizice intense si la efort, sa faci o baie fierbinte, sa bei mai multa apa, sa iei medicamentele de durere recomandate de catre medic. Se vor prescrie medicamente in functie de cauza durerilor ovariene, se va recomanda si operatia daca e nevoie si e o problema medicala mai complicata.
Cel mai important de retinut este ca ovarele vor ramane importante si in sarcina, vor fi active in felul lor pana cand placenta va putea sa ajute bebelusul. Tot timpul trebuie sa ai grija de ele si daca iti doresti sa ramai gravida, si daca esti deja gravida. Imediat dupa nastere ar fi bine sa mergi la ginecolog si sa le supraveghezi activitatea in asa fel incat sa ai in permanenta control asupra lor si sa poti sa fii sigura ca vei avea alt copil oricand iti doresti si esti refacuta dupa o sarcina.