Cele mai ciudate sarcini si nasteri aparute si documentate de-a lungul istoriei medicinei
Sarcina este un motiv de bucurie imensa pentru orice parinte, este o minune care se intampla in viata unui cuplu. De cele mai multe ori te astepti sa ramai gravida daca intretii relatii sexuale fara protectie in perioada de fertilitate maxima, stii prin ce vei trece odata ce esti gravida, ai simptome si un bebe care se dezvolta in mod normal. Doar ca organismul uman poate sa treaca mai departe de aceste standarde si procese naturale normale si sa schime cate ceva la nivel de nastere si de sarcina.
Sarcinile si nasterile vin mereu cu surprize. Unele sunt asteptate, au mai fost intalnite, altele insa sunt de domeniul SF-ului de multe ori si impresioneaza si medicii care asista femeile la nastere si pe parcursul sarcinii. De la bebelusi imensi la femei care nasc foarte multi copii sau sarcini de care nici macar nu stii, universul sarcinii si nasterii mai tarziu reprezinta in continuare un mister pentru lumea medicala.
Cel mai lung bebelus. Anna Haining Bates este mamica unui bebelus urias daca ne raportam la lungime. A nascut in ianuarie 1987, este deja in Cartea Recordurilor lungimea bebelusului sau, 71.12 cm la o greutate de 10 kg. La o asemenea greutate bebelusul nu a rezistat si murit la 11 ore de la nastere. Ambii parinti erau inalti, mama avea 241 cm, tatal avea 236 cm.
Cel mai scund bebelus. La nastere avea doar 24 cm lungime, este si el in Cartea Recordurilor. Greutatea sa era de 320 g, cand s-a nascut la 108 zile permatur pe 20 iulie 2002. La cinci luni de la nastere a fost externata de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie 2002.
Cei mai multi bebelusi parte din mai multe sarcini ale aceleiasi mame. Legenda spune ca prin secolul 18 ar fi fost o femeie care era sotia lui Feodor Vassilyev, din Rusia, si care a reusit sa dea nastere in viata sa la 69 de copii, record consemnat si in Cartea Recordurilor. Nu a trecut prin travaliu de 69 de ori, ci a dat nastere la 16 perechi de gemeni, sapte tripleti si patru cvadrupleti. Sotul s-a recasatorit si a avut inca 18 copii cu o a doua sotie, deci in total a fost tatal a 87 de copii.
Bebelusul nascut cel mai devreme. Curtis Means s-a nascut doar dupa 21 de saptamani de sarcina si avea undeva in jur de 420 de grade potrivit Cartea Recordurilor. Mama sa, Michelle Butler, l-a nascut in iulie 2020, sansele de supravietuire fiind de mai putin de 1%. Deja in 2022 Curtis a avut a doua sa zi de nastere, deci a reusit sa treaca cu bine peste primul an de viata. A avut hipertensiune si alte probleme care s-au rezolvat imediat dupa nastere.
Primul bebelus si prima sarcina in vitro. Louise Brown a fost primul bebelus la „tub”, a fost conceput in afara uterului si sistemului reproducator al mamei si a fost implantat in uter mai tarziu. Pe 10 noiembrie 1977 a fost conceput bebelusul si pe 25 iulie 1978 a fost nascut. De la el peste un milion de alti bebelusi au fost conceputi via fertilizare in vitro, reactiile adverse ale procedurilor fiind mult mai putine in decursul anilor, sansele de reusita crescand exponential.
Cei mai multi bebelusi nascuti odata. In 2021 o mamica a dat nastere la noua bebelusi deodata. A fost o singura sarcina ce a decurs aproape normal, mamica a crezut ca are doar sapte copii, dar la nastere s-a trezit cu noua copii dupa 30 de saptamani de sarcina si o cezariana destul de simpla. Dupa ce a petrecut 19 luni in Maroc familia formata acum din 11 membri a revenit in Mali, acasa.
Cel mai „batran” embrion uman care a ajuns la termen, dezvoltare normala. Gemenii creati in aprilie 1992 in laborator prin fertilizare in vitro s-au nascut in 2022. Au fost pastrati in nitrogen lichid peste 30 de ani. Gemenii au apartinut unui cuplu britanic, Rachel si Philip Rideway, si au purtat numele Lydia si Timothy.
Cea mai in varsta mama care a ramas gravida. In trecut, pe la 40 de ani deja nu te mai gandeai la copii. Insa medicina moderna si fertilizarile in vitro, medicamentele au reusit sa schimbe total asteptarile parintilor. Da, se ajunge si la sarcini la 50+ ani mai rar, dar ceea ce s-a intamplat cu Omkari Panwar depaseste orice fel de asteptari: la 72 de ani a nascut gemeni. Femeia din India a avut un baiat si o fata dupa fertilizarea in vitro. Cuplul a mai avut alti copii si a ajuns la cinci nepoti fara sa aiba un fiu, asa ca decizia a fost luata si a rezultat si sarcina.
Sarcina in sarcina. Da, se poate intampla asa ceva, sa ai o sarcina si in timpul sarcinii sa ramai iar gravida. In toata istoria medicinei exista in jur de 10 cazuri documentate. Un asemenea caz este cel al Julia Grovvenburg, care a ramas gravida cu al doilea fiu cat era gravida cu prima fata. La doua saptamani de la conceperea fetei a fost conceput si baiatul, deci s-a discutat despre gemeni.
Ambii copii s-au nascut simultan, din fericire pentru mama. Interesant este ca o sarcina ce apare in timpul altei sarcini poate sa permita existenta a doi copii facuti cu parteneri sexuali diferiti. In 2017 a exista o mama surogat pentru un cuplu chinez si a rezultat o implantarea embrionara dupa fertilizare in vitro, doar ca mama a avut relatii intime cu partenerul si a ramas insarcinata pe cale naturala. Trei saptamani a fost diferenta intre sarcini, deci se discuta despre doua mame si doi tati.
Sarcina dubla fara gemeni. E posibil si asa ceva. Unele femei se nasc cu mai multe utere, e imposibil teoretic sa ai sarcina in fiecare uter, dar se intampla. O sansa la cinci milioane, atat a avut un cuplu in 2010, cand o mamica a reusit sa aiba cate o sarcina per uter. Insa nu au fost gemeni. Gemenii din doua ovule si doi spermatozoizi sau dintr-un singur ovul ce se divizeaza vor fi in acelasi uter de regula.
Dezvoltarea in utere diferite este alta poveste. Sunt doua ovule, doi spermatozoizi, care se combina separat, fecundarile sunt separate, deci se vorbeste despre frati, dar nu despre gemeni. In medicina astfel de cazuri se numesc gemeni non-genetici. Doar 100 de situatii in care au aparut astfel de gemeni au fost consemnate in istoria medicinei. Doi tati separati pot sa aiba cate un copil cu aceeasi femeie, fiecare copil cu uterul lui.
Sarcina „surpriza”. Apare cand viitoarea mamica nu are simptome care te trimit cu gandul la sarcina. Uneori menstruatia se pastreaza, desi femeia e gravida. In aprilie 2021, Mellisa Surgecoff a nascut baietelul sau cand era pe toaleta. Credea ca a scapat de o piatra la rinichi si pana la urma a nascut un copil. Desi sunt rare, sarcinile surpriza apar mai des decat te-ai fi asteptat.
Problema mare nu e nasterea, pentru ca femeia oricum va naste chiar daca nu stie ca e gravida, asa merg lucrurile. Pot sa apara insa complicatii, medicul nu are grija de femeie pentru ca femeia nu se prezinta la cabinetul medical pentru a fi consultata si pentru evaluarea sarcinii. Cel mai bine ar fi, chiar daca nu apar semne evidente de sarcina, sa existe controale ginecologice regulate si cat mai dese mai ales daca apar niste schimbari destul de minore la nivelul corpului si aparatului reproducator feminin.