Complicatii comune care pot sa apara in timpul sarcinii

In sarcina complicatiile pot sa apara oricand si trebuie tratate cu mare atentie.

De foarte multe ori sarcina decurge fara probleme si copilul este nascut la termen, fara sa existe niciun fel de complicatie. Cu toate astea sunt foarte multe mamici care vor avea anumite probleme pe tot parcursul sarcinii si care le vor afectat atat pe ele, cat si pe bebe. Multe afectiuni pe care le avea mamica inainte de conceptie si de a ramane gravida vor duce la aparitia complicatiilor din timpul sarcinii. Uneori complicatiile apar fix in momentul nasterii, vaginala sau prin cezariana.

Complicatiile vor aparea cu siguranta in timpul sarcinii daca mamica avea deja probleme de sanatate inainte de a afla ca e gravida, daca exista istoric medical care favorizeaza complicatiile sau daca bebelusul are ceva probleme in timpul dezvoltarii intrauterine.

In majoritatea cazurilor, complicatiile vor aparea din cauza diabetului, din cauza tensiunii arteriale care nu e tinuta sub control, din cauza infectiilor din corpul mamei, din cauza bolilor cu transmitere sexuala sau problemelor la rinichi. Epilepsia si anemia sunt pe lista de afectiuni care vor genera in cele mai multe cazuri probleme la bebelus si la mamica.

Riscul de a dezvolta complicatii pe tot parcursul sarcinii sau la nastere este mai mare daca ai ramas insarcinata si ai deja peste 35 de ani, daca sarcina a aparut la o varsta mica, daca ai anorexie sau fumezi mult, daca esti consumatoare de alcool in cantitati mari. De asemenea, riscul e foarte crescut si atunci cand ai deja sarcini pierdute si nasteri inainte de termen, cand ai gemeni sau tripleti.

Nu e foarte usor sa faci distinctia clara intre simptomele normale ale unei sarcini si complicatiile ce pot sa apara pe neasteptate. Daca mergi la timp la medic si iei tratamente cele mai multe complicatii sunt usor de depasit. Care ar fi cele mai frecvente complicatii din timpul sarcinii?

Tensiune arteriala crescuta. Practic se ingusteaza arterele care transporta sangele catre organele vitale si catre placenta si sangele nu mai circula normal prin ele. Daca nu o tratezi la timp, tensiunea arteriala crescuta poate duce la nastere prematura, la nasterea unui bebe care nu e dezvoltat complet. Tensiunea arteriala poate fi controlata usor cu medicamente in timpul sarcinii si prin vizite medicale regulate, analize, supravegherea fluctuatiilor sale si acasa.

Diabet gestational. Corpul nu mai poate procesa zaharul in mod corect. Zaharul din sange e la un nivel prea mare si riscul unor complicatii e urias. Poti sa iti schimbi modul in care mananci si sa fii atenta la ce mananci ca sa controlezi cat mai bine nivelul zaharului din sange. Vei lua si insulina daca vezi ca nivelul zaharului din sange e prea mare. De obicei diabetul gestational va disparea dupa nastere si vei reveni la normal.

Preeclampsie. Toxemie, cum mai e cunoscuta, apare dupa 20 de saptamani de sarcina si determina tensiune arteriala crescuta si probleme cu rinichii. Singurul tratament pentru aceasta afectiune este nasterea copilului si eliminarea placentei. S-ar putea sa fie nevoie de nastere prematura indusa daca esti deja in saptamana 37-40 de sarcina. Daca esti intr-o luna mai mica de sarcina se va monitoriza sanatatea bebelusului, vei lua medicamente si vei sta in spital sub stricta monitorizare.

Travaliu prematur. Intri in travaliu inainte de a 37-a saptamana de sarcina. Deci organele bebelusului nu sunt pe deplin dezvoltate, creierul si plamanii micutului nu s-au dezvoltat prea bine. Anumite medicamente opresc acest travaliu, insa medicii recomanda evitarea nasterii premature in orice mod posibil pentru sanatatea si binele copilului.

Avort. Avortul e pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. Cam 20 de procente din totalul sarcinilor care apar la femei se vor finaliza cu un avort, din pacate. Nu ai cum sa previi avortul spontan, femeia s-ar putea nici sa nu stie ca e gravida si sa avorteze. De ce apare avortul spontan atat de des? Sunt probleme cu placenta, mama are o boala cronica agravata, apar infectii.

Anemia. In corpul mamicii sunt mai putine celule rosii ca de obicei. Fierul si acidul folic vor ajuta la combaterea anemiei mai ales ca e stiut ca anemiile apar cand sunt deficiente de fier in special.

Infectii. Virale sau bacteriene, paraziti care apar in corp in timpul sarcinii, toate pot fi cauze ale complicatiilor. Poate fi vorba de infectii la nivelul tractului urinar, vaginite bacteriene, hepatite virale, gripa, virusuri diverse.

Complicatii la nastere. Aici vorbim despre o multime de complicatii ce pot sa apara chiar in momentul nasterii. Copilul poate fi intr-o pozitie imposibil de folosit pentru nastere vaginala, cu picioarele inainte in loc de cu capul inainte. Daca medicul vede copilul in aceasta pozitie cu cateva saptamani inainte de nastere il poate ajuta sa revina intr-o pozitie corecta pentru nastere vaginala. Daca e prea mare sau e in pozitie incorecta nasterea vaginala va fi inlocuita de nasterea prin cezariana. Se mai poate intampla ca placenta sa acopere cervixul.

Atunci iarasi e nevoie de cezariana urgenta. Greutatea corporala a bebelusului s-ar putea sa fie prea mica la nastere din cauza alimentatiei incorecte a mamicii sau din cauza fumatului, alcoolului, drogurilor luate in perioada de graviditate. Bebelusii cu greutati mici la nastere pot sa dezvolta infectii respiratorii, sa aiba dizabilitati de invatare, infectii la inima, chiar sa orbeasca. E obligatoriu ca micutii sa stea in spital cateva luni pana sa isi revina daca au greutati foarte mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.