Greutatea in sarcina. Care e cea normala si ce sa faci daca nu iei suficient in greutate?

Daca nu iei in greutate suficient de mult in sarcina ar putea fi o problema cu organismul tau sau cu bebe.

In timpul sarcinii e normal sa iei in greutate. Unele mamici se chinuie sa isi mentina o greutate optima si sa nu ajunga la prea multe kilograme luate in cele noua luni de sarcina. Dar ce se intampla cand, desi esti insarcinata, nu iei in greutate suficient de mult?

Cauzele pentru care ajungi sa nu iei in greutate pot fi multe, ai stare de rau si greata mai mereu, ti-ai pierdut pofta de mancare, ai anumite mancaruri pe care nu le mai suporti, ai probleme digestive.

Indicele de masa corporala este cel care iti va indica greutatea ideala pe care ar trebui sa o ai in timpul sarcinii. Numerele care apar in mai toate tabelele de pe Internet nu trebuie privite ca valori absolute. De exemplu, cineva care are multa masa musculara pe corp ar putea avea un indice de masa corporala mai mare decat cel care e considerat sanatos, asta desi aceasta persoana este perfect sanatoasa si nu are niciun fel de problema. Si cei care au indicele de masa corporala constant pe fondul unei mosteniri genetice serioase nu vor avea probleme cu greutatea indiferent cat ar manca.

Ca sa calculezi indicele de masa corporala inmultesti greutatea in kilograme cu inaltimea in metri. Daca esti subponderala, ai IMC mai mic decat 18.5 greutatea pe care o poti lua in sarcina este de 13-18 kg, daca ai greutate normala, IMC-ul 18.5-24.9, atunci ar trebui sa iei in greutate 11-16 kg in sarcina, iar daca esti supraponderala, IMC 25-29.9 atunci vei lua 7-11 kg.

Cresterile in greutate cat esti gravida depind de metabolism, de genetica, de activitatea fizica. Primul trimestru vine cu 0.5-2 kg luate, al doilea cu 0.5 kg/saptamana, la fel si in ultimul trimestru.

Cat despre caloriile de care ai nevoie, trebuie sa tii cont de ce iti spune corpul tau si de cat ai nevoie sa mananci. E important nici sa nu ai prea multe, dar nici sa renunti la foarte multe alimente de dragul unei greutati ideale in sarcina. In primul trimestru de sarcina mananci normal, exact ca inainte de a afla ca esti insarcinata. In al doilea trimestru de sarcina iti va fi mai foame, ai nevoie de energie si de nutrienti din belsug, deci ai nevoie si de 300-350 extra calorii pe zi. In al treilea trimestru ai nevoie de inca 400-450 de calorii pe zi.

Atentie la calorii, orice fel de calorii in plus iei trebuie sa vina din mancaruri si ingrediente cu nutrienti de calitate, cat mai multi per portie, proteine din carne slaba, legume, fructe, cereale integrale. Nu ai voie prea mult zahar, prea multe mancaruri, produse procesate, sare.

Produsele si ingredientele pe care le poti folosi in sarcina ca sa iti potolesti foamea ar putea fi nucile, semintele, untul de nuci, ulei de masline, legume multe, linte, fasole, mazare, peste cat mai gras, de pilda somonul e ideal pentru tine si pentru greutatea ta, daca vrei sa te mai ingrasi.

Ca sa iei in greutate poti sa mananci portii mai multe, dar mai micute, ceva mai frecvent. Ai nevoie si de mai multe gustari intre mese daca tot ai inceput cu o cantitate mai mica per masa.

Nu te opri doar la salate, au prea putine calorii, incearca sa incluzi in meniurile zilnice unt de arahide, toast din cereale integrale, bucati de banane, salate de paste cu avocado, nuci, carne cat mai multa, legume gatite cu ceva proteine.

Greata tipica de dimineata si din timpul zilei poate fi combatatuta usor si asa iei si mai mult in greutate. De obicei din al doilea trimestru, cand ti se face si mai foame si ai nevoie de mancare mai multa, greata va disparea treptat. E bine sa ai o gustarica simpla si sa o mananci inainte de culcare, dar si la trezire ca sa scapi de greata, evita sa iti fie prea foame, pentru ca iar apare greata. Mananca o data la doua sau trei ore si scapi de greata garantat si iei si in greutate. Bea suficient apa mai ales daca ai si varsaturi frecvente si foloseste cat mai des ceaiul de ghimbir, ajuta enorm cand ti-e greata in timpul sarcinii.

Poti sa te ingrasi mai usor cand eviti mancarurile prea aromate, ingredientele cu miros si gust puternic, dar si cele pe care nu le suportai nici inainte de sarcina.

Iti dai seama ca nu iei suficient in greutate daca te cantaresti zilnic si tii un calendar al greutatii tale, vezi cum evolueaza. Vezi si cate calorii ai zilnic, calculeaza si noteaza in acelasi carnetel. Poti sa afli usor daca nu iei suficient in greutate si comparand numerele pe care le ai deja in carnetel cu recomandarile primite de la medic sau cu statisticile gasite pe Internet, unele relevante. Si stii daca nu iei suficient in greutate si din toate analizele si comparatiile facute in cabinetul medical, in functie de evaluarile medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.