Hemoroizii in sarcina. De ce apar si ce poti face pentru a trata eficient aceasta afectiune?

Hemoroizii in sarcina pot fi o problema reala si ar trebui tratati si preveniti inca de la inceputul sarcinii

Sarcina vine mereu la pachet cu o multime de probleme. Dintre acestea poate cele mai neplacute tin de hemoroizii interni si externi. Hemoroizii in sarcina sunt foarte greu de evitat avand in vedere dezvoltarea accelerata a fatului in uter si greutatea sa mare, dimensiunile corporale tot mai mari. Din momentul in care ai hemoroizi in sarcina trebuie sa iei masuri si sa programezi si o vizita la ginecolog ca sa nu ajungi la complicatii nedorite.

Hemoroizii nu sunt altceva decat niste vene inflamate aflate in jurul anusului. Uneori se intampla ca aceste vene sa fie in anus si atunci apar hemoroizii externi, alteori sunt in rect si discutam despre hemoroizi interni. Indiferent unde sunt, hemoroizii fac parte din tot ce inseamna sarcina si nu pot fi evitati in cele mai multe cazuri. Dispar de la sine, din fericire, dupa ce ai nascut si organismul si-a revenit aproape complet.

Deci este normal sa te confrunti si cu hemoroizi in timpul sarcinii, mai ales in al treilea trimestru de sarcina si chiar dupa o luna de la nastere. In procente cam 30%, 40% din femeile care raman gravide au hemoroizi. A nu se confunda cu fisurile anale. La fisurile anale avem rupturi in zona anusului, rupturi de tesut. Si rupturile anale apar in timpul sarcinii, dar mai rar. Hemoroizii sunt durerosi, simti ca niste intepaturi anale, ai sangerari mai ales la defecare, daca consistenta fecalelor este mai tare, daca se foloseste hartie igienica mereu ceva mai aspra.

Oricine poate sa aiba hemoroizi oricand in viata, dar daca esti gravida sansele sa ii ai si sa te jeneze sunt destul de mari. Greutatea prea mare a burticii, a bebelusului din uter, presiunea prea mare pusa pe zona anala, rectala, hormonii care sufera schimbari majore cat esti insarcinata toate vor creste sansele de aparitia a hemoroizilor.

Poti sa ai hemoroizi chiar daca nu ai niciun fel de simptom, fara sa stii cat esti gravida. Dar de regula apar si simptome. Acestea ar putea fi: dureri in timpul defecatiei, senzatie de intepaturi, mancarime anala, in jurul anusului, in anus, in rect. Durerile intense pot fi insotite si de hemoroizi interni care ies in exterior. Se adauga sange in toaleta, in fecale, pe hartia igienica folosita. Sangerarile ce insotesc hemoroizii nu sunt deloc periculoase, dar trebuie sa mergi la medic daca sunt unele mai dese si durerea e mare.

Presiunea pe colon, pe zona pelvisului, generata de bebelusul care tot creste in uter si de marirea uterului duc adesea la hemoroizi. Venele din jurul anusului, din zona rectului absorb aceasta presiune si sangele ajunge sa ramana captiv in ele, nu mai poate circula in mod corect.

Creste si volumul de sange din corp cat esti gravida, venele reactioneaza destul de rau si sangele nu mai poate sa isi urmeze drumul normal, la viteza normala, apare constipatia de care se tem toate gravidele-schimbarile hormonale incetinesc digestia, plus ca mai si impingi materiile fecale care par sa nu iasa din rectum si din anus atat de repede ca inainte. Chiar si de la nastere pot sa apara hemoroizii, daca vei avea de impins foarte mult si tare in a doua etapa a travaliului, in momentul in care nasterea vaginala e posibila. Observarea anusului, examinarea digitala a rectului, anoscopia, sigmoidoscopia, toate vor ajuta la diagnosticarea corecta a hemoroizilor in sarcina.

Cat despre tratamentele pentru hemoroizii in sarcina, acestea sunt foarte diferite. De la creme aplicate local la exteriorul anusului si in interior pana la supozitoare cu medicamente speciale pentru hemoroizi, supozitoare cu glicerina, laxative pentru inmuierea materiilor fecale, toate vor fi de ajutor in sarcina.

Se va evita statul pe scaun, in pat, in sezut, pentru perioade lungi de timp, se va evita constipatia prin consumul de apa si de fibre cat mai multe, fructe, legume, se va evita „impinsul” materiilor fecale si presiunea pe anus cand se merge la toaleta, statul prea mult pe toaleta. Odata ce nivelul hormonilor din corp se va normaliza, volumul sangelui va reveni la normal in tot corpul, presiunea intraabdominala nu va mai exista dupa nastere hemoroizii se vor retrage treptat.

Se mai pot folosi benzi din cauciuc puse pe hemoroizii externi, la baza, ca sa elimini rand pe rand hemoroizii, se apeleaza la scleroterapie, injectarea de substante chimice direct in hemoroizi, dar si la hemoroidectomie, eliminarea prin operatie a hemoroizilor anali, rectali. Mai e o varianta de tratament mai rara, hemoroidopexie cu capsare.

Acasa trebuie sa faci schimbari la nivel de dieta, sa ai consum mare de lichide pe zi, sa mergi la baie imediat ce apare senzatia de defecare, sa nu astepti si sa nu te abtii de la defecare pentru ca materiile fecale din rectum si colon vor incepe sa se intareasca. E bine sa faci exercitii fizice sa te misti mereu, sa eviti sa stai jos pe perioade foarte lungi de timp, poti sa folosesti si pernute pentru sezut ca sa nu stai pe tare, pe lemn, pe canapele tari etc.

E recomandat sa nu lasi netratati hemoroizii in sarcina si sa mergi la control, la medic pentru ca s-ar putea sa ai complicatii, dureri mai mari, anemie de la sangerarile frecvente. Desi s-ar putea sa ai sangerari anale de la ei nu sunt excluse si alte afectiuni, deci e foarte bine sa ai un diagnostic clar si corect de la ginecolog, de la medicul internist, medicul de familie.

E obligatoriu sa te adresezi medicului, ginecologului in sarcina daca ai hemoroizi care continua sa iti faca probleme, simptome agravate, sangerari masive, frisoane, temperatura corporala scazuta, puroi scurs din hemoroizi, dureri severe care se acutizeaza pe masura ce apar scaunele normale zilnice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.