Insarcinata la 50+ ani. Ce inseamna sa ramai gravida la 50 de ani si la ce te poti astepta?
In ultimii 40 de ani, numarul femeilor care au avut primul copil la 35+ a crescut de noua ori. In afara de acest trend din randul mamicilor care isi doresc un bebe chiar si la varste ceva mai inaintate mai e unul destul de interesant: sarcina la 50+ ani. Si nu e ceva imposibil sa ramai gravida la 50 de ani, asta pentru ca exista perimenopauza. Ce presupune sarcina la 50+ ani si ce inseamna pentru femeie?
La 20-30 de ani una din patru femei va ramane gravida pe cale naturala. La 40 de ani, una din zece femei ramane gravida, asta pentru ca si fertilitatea barbatilor scade odata cu inaintarea in varsta. Mai mult de jumatate din sarcinile aparute la femei peste 45 de ani se termina cu un avort, din pacate.
Ca sa ai o sarcina normala la 50+ trebuie sa renuntila fumat, sa te misti mult, sa mananci sanatos, sa elimini total cafeaua si alcoolul, sa iei multe vitamine prenatale, sa dormi cat mai bine. Daca dupa sase luni nu poti ramane gravida pe cale naturala e necesar sa te adresezi medicului specialist pentru a incerca diverse tratamente pentru pierderea in greutate, pentru rezolvarea dezechilibrelor hormonale.
Cand a trecut un an si nu esti insarcinata pe cale naturala medicul ginecolog va duce discutia mai departe spre fertilizare in vitro, cu transferul embrionului obtinut in laborator direct in sistemul reproducator feminin.
Care sunt beneficiile sarcinii la 50+ ani? Ai deja stabilitate la 50+, poti sa ai grija mai bine de copil, ai mai mult timp pentru ei. In plus, copiii nascuti din parinti mai batrani vor fi mai inteligenti, vor avea o sansa mai mare in viata sa se realizeze. Dezvoltarea copilului si starea lui de sanatate vor fi mult mai bune cand parintii sunt ceva mai in varsta, au trecut de 40-50 de ani, spun studiile de specialitate. Problemele emotionale si sociale ale copilului nu mai sunt atat de frecvente la micutii din parinti aflati la 40-50+ ani si dezvoltarea vorbirii intervine mai rapid.
Stabilitatea financiara, rabdarea mai mare, experienta mai mare de viata, flexibilitatea si dorinta mai mare de a te implica in viata copilului, iata alte avantaje ale sarcinii la 40-50 de ani. Fratii mai mari pot sa ii ajute pe fratii mai mici, ai pe cine te baza odata ce a aparut un bebe la 50+.
Care sunt riscurile sarcinii la 50+ ani? Pe langa faptul ca mai greu sa ramai gravida la 50+ vor aparea si riscuri specifice sarcinilor la varste prea inaintate. Preeclampsia, diabetul gestational, sarcinile ectopice, cezariana in loc de nastere naturala, avorturile spontane, toate pot fi riscuri serioase pentru mamica.
Nu doar mamica va suferi la o sarcina ce intervine la varste prea inaintate, ci si micutul. Copiii se pot naste cu probleme de invatare, de concentrare, pot avea defecte congenitale, sindrom Down, greutati prea mici la nastere.
Ca sa eviti astfel de complicatii si riscuri inutile e bine sa discuti cu un consilier specializat in probleme de conceptie si de graviditate inainte de a incerca sa ai un copil alaturi de partenerul tau.
Cum ramai insarcinata la 50+ ani? Deja la 50+ ani o femeie are cam 1.000 de ovule ramase, asta dupa ce la pubertate avea 500.000 de ovule gata de fertilizare. Si calitatea ovulelor scade cu varsta, va fi mult mai greu sa ramai gravida.
In timpul perimenopauzei va trebui sa iei tratamente pentru fertilitate si ovulatie, asta pentru a evita alte complicatii. Medicamentele nu vor face decat sa creasca numarul de ovule mature eliberate la un ciclu menstrual.
Si fertilizarea in vitro si implantarea embrionilor viabili in sistemul reproducator ar fi o varianta de luat in considerare la 50+ ani. Pot rezulta sarcini multiple, vei avea un copil sau mai multi la o singura nastere. Criogenarea ovulelor e alta solutie care te va ajuta sa ramai gravida. Dupa o perioada de conservare perfecta ovulele se vor folosi pentru fertilizare si implantare direct in uter.
Mamele surogat vor fi o varianta la care vei putea apela daca nu ai probleme cu ea. O alta femeie va ramane gravida cu al tau copil, dupa fertilizarea in vitro cu materialul genetic de la tine si partener.
Menopauza sau sarcina? E destul de usor sa iti dai seama daca ai ramas gravida la 50+ ani. Un test de sarcina e cel mai sigur ca sa stii daca esti sau nu insarcinata. Menopauza reala apare doar atunci cand nu ai menstruatie timp de 12 luni la rand. Si greata de dimineata tipica sarcinilor e un semn ca esti deja gravida de o perioada.
Daca totusi sunt menstruatii de care poate nu prinzi de veste te afli la perimenopauza, faza in care inca mai ai ovule in ovare. Regula e simpla: ai menstruatie inca, ai ovule inca si sansele sa fi ramas gravida sunt destul de mari chiar daca ai 50+ ani.
Cum va arata sarcina la 50+ ani? Vei avea mai multe simptome atipice printre care: oboseala accentuata, dureri de muschi, de articulatii, picioare inflamate, depresie, iritabilitate crescuta. Sarcina va fi monitorizata indeaproape si cu mai mare ingrijorare decat la varste mai tinere.
La finalul celor noua luni de sarcina vei naste prin cezariana maimult ca sigur, asta pentru ca te vei confrunta si cu placenta previa, o afectiune care determina astuparea cervixului de placenta. Nasterea prematura poate aparea si ea la sarcini ce apar la 50+ ani, de unde si cezariana si un travaliu atipic. Nasterile vaginale sunt posibile, dar riscul de sangerari majore e destul de ridicat, asa ca tot cezariana ramane varianta pe care se va merge in sala de nasteri.