Interactiunea cu animalele de companie in timpul sarcinii. La ce sa fim atenti?
Animalutele de companie sunt excelente pentru familie. Ele te pot ajuta sa scapi de stres, sunt alaturi de tine indiferent de momentele placute sau mai putin placute din viata ta si devin prieteni de nadejde care ofera doar dragoste si de abia asteapta sa fie mangaiati, ingrijiti, sa le oferi atentie.
Daca in mod normal nu iti faci prea multe griji legate de necuvantatorii de langa tine si de ingrijirea lor, cand esti insarcinata lucrurile se schimba radical daca nu iti doresti probleme si vrei sa ai un bebe sanatos si o sarcina usoara. Ce ai de facut cand ai diferite animale de companie pe langa tine si cum te poti proteja pe tine si pe bebe?
Sarcina e o perioada din viata ta mult prea frumoasa si deosebita, emotionanta, ca sa lasi micile detalii sa iti strice bucuria de a deveni mamica si de a tine in burtica timp de noua luni un bebe sanatos, care abia asteapta sa te cunoasca. Daca ai deja animalute de companie, fie ele pisici, caini sau pasari, rozatoare poate, sau daca stai la tara si ai animale in ograda, pe langa casa, stii cu siguranta ca sarcina devine o provocare mai ales daca te ocupi de ele mereu.
Pe langa oboseala si dificultatea de a avea grija mereu de ele si de tine intervin si pericolele pe care le iei in seama doar in aceasta perioada, cele mai multe tinand de infectii si de virusuri, bacterii ce pot trece usor de la animale la tine si mai departe la bebe. Ce ar trebui sa faci in functie de ce animale de companie ai deja si cum arata interactiunea cu ele in timpul perioadei de graviditate?
Caini
In timpul sarcinii cainii nu pun probleme deosebite. Cu toate astea trebuie sa fii atenta la interactiunea cu ei daca dezvolti alergii, sa eviti sa mai cureti dupa ei excremente sau sa stai in preajma lor mai ales dupa ce ii speli. Grija mare la cainii de talie mai mare, care pot sa sara pe burtina cat stai pe pat sau pe un scaun. Cainii trebuie sa fie vaccinati, sa mearga la veterinar in mod regulat mai ales in timpul sarcinii tale. Cu cat mai devreme mergi cu ele la medic, cu atat mai bine, chiar inainte de a ramane gravida e recomandat sa iti programezi aceste vizite la veterinar.
Pisici
Cu pisicile e mai complicat. Poti dezvolta alergii nedorite, ele pot transmite toxoplasmoza, o infectie cu parazitara, infectie ce va duce la nasteri premature, malformatii la copil, greutate scazuta la nastere. Evita sa iei contact cu materiile fecale sau cu urina lor, roaga partenerul sa faca curatenie la pisica, sa poarte mereu manusi de protectie si masca. Si pisicile trebuie duse la veterinar pentru vaccinari si pentru controale periodice ca sa eviti orice probleme in sarcina. De preferat sa faci acest lucru inainte de aparitia sarcinii.
Pentru caini si pisici e obligatoriu sa faci mereu curatenie pe unde stau, sa aspiri parul lor si sa speli covoare si cuverturi, sa le faci un culcus special unde sa poata sta departe de toate lucrurile pe care le ai pe langa tine.
Pasari
De la pasari poti lua usor infectii precum campylobacter si salmonella, infectii ce vor duce la pierderi de sarcina sau avort, la decesul fatului. Evita sa mai faci curatenie la pasarile pe care le ai, roaga partenerul sa te ajute cat esti gravida, evita contactul cu ele, mergi cu ele la veterinar si controleaza fiecare pasare in parte sa nu fie infectata sau sa transmita diverse virusuri, bacterii.
Animale din ograda, de la ferma
Si de la ele poti lua multe infectii foarte usor, inclusiv salmonella, listeria, care pot aduce complicatii in timpul sarcinii. Evita sa mai mergi la animale cat esti gravida, roaga pe cei din jur sa se ocupe de ele, spala foarte bine mainile cu apa si sapun daca doar ai interactionat cateva minute cu ele, fara sa te ocupi efectiv de ingrijirea lor. Daca esti nevoita totusi sa faci curatenie la animale si sa interactionezi cu ele mereu atunci poarta masca, manusi, incearca sa ai o igiena impecabila mereu ca sa eviti orice fel de probleme si complicatii in timpul sarcinii.
Pesti
Nu ai nicio problema cu pestii din acvarii in timpul sarcinii. Doar sa ai grija cand ii hranesti, cand interactionezi cu apa, bazinul, cand o schimbi, sa porti manusi si masca si sa te speli bine pe maini dupa. Fereste-te de intepaturi, muscaturi sau de orice fel de alte interactiuni mai „violente” cu pestii pentru ca si de la ei poti lua diverse bacterii si virusuri periculoase in sarcina.
Rozatoare
Multe familii au deja porci de guineea, soricei, hamsteri, chiar si iepurasi. Multe sunt purtatoare de bacterii periculoase si alte organisme care pot sa treaca usora la oameni si sa te infecteze. In timpul sarcinii nu interactiona cu ele, nu incerca sa le tii prea aproape de fata, fa curat la ele cu manusi sau evita sa faci curat daca te ajuta partenerul, spala bine mainile si fata dupa orice interactiune sau cand te afli in jurul lor. Daca ai deja alergii aparute in sarcina evita sa tii animalutele in camera ta sau unde stai mult timp.
Reptile si Amfibieni
Unele familii au si asa ceva in casa, de la soparle, testoase, serpi, la broaste, toate tinute in bazine speciale si ingrijite cu mare atentie. Dar aceste animalute dragalase pot transmite salmonella, o infectie periculoasa cat esti gravida. Mergi cu ele la veterinar, vaccineaza-le si testeaz-le, nu interactiona deloc cu ele cat esti insarcinata, roaga un membru al familiei sa le ingrijeasca. Evita sa fii in preajma lor si a mirosurilor mai ales cand se mai curata bazinul in care stau. Poti sa le tii in alta camera ca sa nu risti nimic cat esti in cele noua luni de sarcina.
Acestea ar fi, in mare, lucrurile de care trebuie sa tii cont cand ai langa tine si animalute de companie. Important este sa discuti cu medicul tau si cu medicul veterinar imediat ce ai aflat ca esti gravida pentru a sti exact ce ai de facut si cum sa te comporti in preajma animalutelor. Cele pe care le poti tine mai mult afara, daca stai la casa, e bine sa le lasi acolo o perioada cat mai mare, ca sa eviti sa mai stai in mirosul lor, daca ai si alergii puternice. Restul animalutelor poti sa le ingrijesti in continuare cu ajutorul familiei si sa eviti cat de mult posibil orice fel de interactiuni directe prelungite cu ele.
Da, poti mangaia caini, pisici, dar doar daca nu ai alergii imediat ce esti langa ele. Interactiunile limitate te vor ajuta sa nu ai probleme in sarcina si sa te bucuri in continuare de cele noua luni minunate din viata ta.