Libidoul in sarcina. Cum se modifica dorinta sexuala in timpul celor trei trimestre de sarcina?
Libidoul sau dorinta sexuala este un lucru normal, care ne permite sa avem urmasi si sa ne angajam in activitati sexuale. Practic, in momentul in care avem libidoul crescut observam si o crestere a aportului de sange la nivelul organelor genitale si sensibilitate mai mare la atingeri.
La femei, mai ales in cazul aparitiei unei sarcini, libidoul poate varia de la o perioada la alta, fiind insotit si de o crestere sau o scadere a secretiilor vaginale si de lubrifiere mai buna sau mai scazuta a peretilor vaginali. Un libidou scazut sau variabil in sarcina este perfect normal si nu reprezinta o problema majora.
Libidoul fiecarei persoane este diferit. Activitatea sexuala care rezulta in urma unui libidou crescut va elibera tensiunea sexuala, va creste placerea, apar si sentimentele de siguranta si de acceptare, relatiile cu partenerul sunt mai bune. Pentru femeile insarcinate, dorinta sexuala va cunoaste variatii destul de mari in functie de perioada din sarcina in care se afla. Uneori libidoul poate fi mult prea mare si nevoia intretinerii unor relatii sexuale cu partenerul este greu de controlat, dorinta sexuala trebuie satisfacuta spre binele mamicii si al bebelusului.
Unele femei au dorinta sexuala crescuta mereu in timpul sarcinii si orgasm puternic de fiecare data, in vreme ce altele nu mai simt nevoia sa intretina relatii sexuale cu partenerul, nu mai ajung asa de usor la orgasm.
Libidoul si fluctuatiile lui au la baza schimbarile hormonale din corpul femeii. Estrogenul, progesteronul, beta HCG-ul vor avea un nivel crescut, ceea ce va duce la afectarea dorintei sexuale. Si cand libidoul e crescut si sensibilitatea genitala e crescuta placerea e mai mare, deci si dorinta de a avea relatii sexuale mai dese este mai mare. Un libidou scazut in sarcina poate fi datorat luarii in greutate, oboselii cronice, starilor de greata frecvente, varsaturilor, sensibilitatii sanilor, ceea ce va afecta increderea si stima de sine. Femeile care au mai pierdut sarcini in trecut au si o teama greu de combatut legata de bebe si de a nu-i face rau in timpul actelor sexuale.
Libidoul este influentat adesea de trimestrul din sarcina in care te afli. Asta inseamna ca in primul si al treilea trimestru, cand ai stari de rau, greata, varsaturi, oboseala, dureri de spate, un uter care se tot mareste dorinta sexuala este scazuta. Al doilea trimestru de sarcina vine la pachet cu mai multa energie, cu mai putine stari de greata, varsaturi, cu dorinta de a face tot ce faceai in mod normal, inclusiv de a intretine relatii sexuale regulate.
In primul trimestru de sarcina cam toate femeile vor experimenta o scadere dramatica a libidoului, a dorintei sexuale, a satisfactiei sexuale pana la urma. Stresul, hormonii care circula haotic prin tot corpul, simptomatologia fizica, toate vor duce la o dorinta sexuala aproape de zero. Uneori unele femei insarcinate pot raporta o crestere a libidoului din cauza unor cantitati mai mari de estrogen si de progesteron.
In al doilea trimestru de sarcina e momentul perfect pentru relatii sexuale fara probleme, insotite de orgasm garantat. Nivelul de hCG creste si ajunge la un maximum in saptamana a 6-a de sarcina. Imediat va scadea nivelul hCG, de unde si energie mai multa si stari de greata rare. Estrogenul cu un nivel crescut va duce la lubrifiere vaginala mai buna, circulatie mai intensa a sangelui la nivelul vulvei, de unde si sensibilitatea mai mare si placerea mai mare, excitare mai usoara.
Ultimul trimestru de sarcina, al treilea, este cel mai complicat pentru orice femei insarcinata. Ai greutate corporala mare, burtica e mare, oboseala e mare, apar si dureri, uneori si constipatie urata, asa ca nu prea iti mai arde de relatii sexuale. Si durerile din timpul relatiilor sexuale si lipsa unui orgasm la final ar putea duce la o scadere dramatica a dorintei sexuale.
Si tot legat de libidoul in sarcina exista si un mit care se tot „rostogoleste” legat de sexul copilului. Daca mamica are dorinta sexuala mare in timpul sarcinii atunci va naste un baietel, asta pentru ca nivelul de testosteron din corp e mai mare. Daca mamica are libidoul scazut in sarcina va naste o fetita. Pana la momentul de fata nu sunt studii clare si rezultate notabile care sa sustina acest mit…
Ce faci cand libidoul e scazut in sarcina sau cand el a disparut complet? Libidoul scazut sau inexistent presupune onestitate din partea ta, acceptare de sine, comunicare buna cu partenerul ca sa treci peste aceasta etapa. Daca nu ai suficienta energie pentru acte sexuale prelungite incearca sa te implici in alte activitati intime, masaje, stimulare reciproca, masturbare reciproca. Asa vei putea sa iti satisfaci dorinta sexuala sau sa o readuci in discutie si sa fii multumita si de rezultate.
Un libidou scazut in sarcina poate fi combatut prin odihna mai buna, somn mai mult, prin schimbarea pozitiilor sexuale si a tipurilor de penetrare pentru a avea o placere cat mai mare si eventual orgasm la final, pentru a fi satisfacuta si a avea din nou dorinta sexuala la nivel maxim.
Singura asteptare pe care o poti avea de la libidou e cea legata de fluctuatia sa in sarcina. Discuta mereu cu partenerul despre ce simti si ce traiesti, despre dorinta ta sexuala si impreuna gasiti solutii ca sa fie totul bine in relatia voastra.
Chiar daca libidoul este o „entitate” complexa implicand elemente fizice, psihice, emotionale, sociale este bine sa il privesti cu detasare si sa te impaci cu fluctuatiile lui. Cu siguranta dupa nastere vei avea din nou dorinta sexuala in parametri optimi. Pana atunci bucura-te de intimitate alaturi de partener si de relatii sexuale normale in timpul celor noua luni de sarcina.