Sarcina cu risc crescut. Cat e de periculoasa si cum o recunosti?
O sarcina este intotdeauna un motiv de mare bucurie in cuplu. Indiferent cand apare si cat a trecut de cand tot incercati sarcina si perioada de dezvoltare a copilului in uter pana la nastere va fi cea mai frumoasa din viata voastra. Desi o sarcina are toate sansele sa ajunga la final si sa iti permita sa nasti un copil sanatos mai sunt si situatii in care apar riscuri „crescute” asociate cu ea. Atunci discutam despre sarcini cu risc crescut, un tip de sarcina periculoasa pentru copil si pentru viitoarea mamica.
Sarcina cu risc crescut poate sa apara la orice femei si e o amenintare reala pentru viata mamicii si pentru viata bebelusului, fetusului. Multe sarcini devin sarcini cu risc crescut pe masura ce acestea progreseaza si trec saptamanile de la conceptie, in timp ce unele femei risca sa aiba sarcini cu risc crescut inca de la inceput, din cauza unor motive variate.
Factorii de risc pentru sarcinile cu risc crescut ar putea fi probleme medicale existente, tensiune arteriala crescuta, diabet, HIV, obezitatea si greutatea necontrolata. Si sarcinile multiple pot duce la o sarcina cu risc crescut pe masura ce tot apar complicatii in interiorul uterului si la fetusi. Varsta mamei, prea mica, prea inaintata, poate duce la o sarcina cu risc crescut.
O sarcina cu risc crescut poate fi cauzata si de: fumat, de consumul de droguri, de alcoolul consumat in exces, de expunerea prelungita si repetata la toxine, de varsta, peste 35 de ani, de boli autoimune, de COVID-19, de boli de rinichi, de depresie sau de sindromul ovarelor polichistice, de bolile tiroidei.
Pana la urma toate sarcinile pot implica anumite riscuri. Sarcina cu risc crescut e orice sarcina care implica riscuri mai mari pentru mama, bebelus sau pentru amandoi. Daca ai fost diagnosticata cu o sarcina cu risc crescut ai nevoie de monitorizare si de ajutor medical de specialitate si pe parcursul lunilor de graviditate, dar si dupa ce nasti.
Riscurile crescute dintr-o sarcina problematica pot fi: defecte la nastere, afectiuni genetice, dezvoltare slaba a fetusului, diabet gestational, alte afectiuni agravate preexistente.
Simptomatologia asociata sarcinilor cu risc crescut este simplu de diagnosticat. Apar dureri mari abdominale, dureri in piept, stare de rau, ameteli, lesin, oboseala cronica nejustificata, febra mare, peste 39 grade Celsius, palpitatii, greata, varsaturi, dureri de cap mari, roseata, durere la nivelul fetei, la membre, dificultati de respiratie, sangerari vaginale abundente, scurgeri vaginale.
Complicatiile sarcinii cu risc crescut sunt nasterea prematura, cezariana necesara neaparat, sangerari excesive la nastere, dupa nastere, greutate mica la nastere a bebelusului, probleme cu dezvoltarea normala a creierului copilului, avortul, decesul bebelusului la nastere sau inainte de nastere.
Daca ai o sarcina cu risc crescut nu inseamna ca toate sarcinile viitoare vor fi si ele cu risc crescut. Ar putea insa sa apara complicatii la unele sarcini, la altele nu, dar nu ceva de speriat. Daca ai avut insa o sarcina care s-a incheiat inainte de termen si ai nascut la 7 luni sa spunem atunci urmatoarea sarcina ar putea sa aiba si travaliu prematur.
Diagnosticarea unor sarcini cu risc crescut se va face dupa examinarea ginecologica, control amanuntit, analize de urina, sange, dupa ultrasonografii, dupa monitorizarea bebelusului din toate punctele de vedere, cu ajutorul tehnologiilor moderne. Daca apare sarcina cu risc crescut vizitele la ginecolog vor fi mult mai dese si verificarile mamei si ale bebelusului vor fi si mai amanuntite pe masura ce trec saptamanile.
Poate fi prevenita sarcina cu risc crescut? Nu ai cum sa previi sarcina si complicatiile. Poti sa fii atenta la bolile pe care le ai inainte de sarcina, sa le tratezi, sa monitorizezi indeaproape evolutia sarcinii, sa nu iei in greutate prea mult sau sa slabesti prea tare in sarcina, sa eviti medicamentele care ar putea avea efecte nedorite asupra sarcinii tale. Si cel mai important: planifica sarcinile si activitatea sexuala intensa alaturi de partener intre 18 si 34 de ani ca sa ai sarcini fara probleme si complicatii si copii sanatosi.
De asemenea, intretine relatii sexuale luand masurile de precautie necesara ca sa nu iei boli venerice, sa nu te infectezi de la partener sau parteneri si sa iti mentii sistemul reproducator intr-o stare de functionare perfecta. Vestea buna este ca femeile care au sarcini cu risc crescut nu prea au probleme majore si reusesc sa nasca copii sanatosi in cele mai multe cazuri.
Dar pe viitor s-ar putea sa apara sarcini cu multiple complicatii, depresie dupa nastere, tensiune arteriala crescuta ce necesita tratamente, boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, accident vascular cerebral, asta la mamica. La copil s-ar putea sa observam probleme de comportament, de respiratie, gastrointestinale, intarzieri de dezvoltare si de crestere, probleme psihice, neurologice, de obezitate si diabet instalat la varste fragede, probleme de vedere, de auz, probleme cu dantura in formare.
Important de retinut este un lucru: o sarcina cu risc crescut nu reprezinta o problema atat de mare daca mergi la ginecolog cat mai des si daca tratezi toate cauzele posibile ce au dus la aparitia ei fara a omite si problemele de sanatate preexistente.