Scaunele in sarcina. Principalele schimbari si lucrurile la care sa fii atenta

In timpul sarcinii apar modificari importante si la nivelul scaunelor zilnice.

Sarcina e o perioada foarte dificila pentru organismul tau. Totul se schimba de la o saptamana la alta, pe masura ce evolueaza sarcina si hormonii incep sa faca legea in corp. In afara de schimbarile tipice legate de burtica, care tot creste, de urinare sau de marimea sanilor, de starile de rau tipice din primul trimestru, vei observa, probabil, si schimbari majore legate de scaunele zilnice. Constipatia, diareea, dificultatile legate de gasirea unor meniuri care sa poata fi agreate si de sistemul digestiv, toate te vor insoti in cele noua luni de sarcina.

Daca erai obisnuita sa mergi la baie pentru numarul 2 zi de zi, cu putin noroc, sau macar o data la doua zile, poate trei in perioadele cand nu aveai grija la dieta, odata ce ramai gravida lucrurile se schimba radical. Vei observa ca, pe langa faptul ca vei elimina mai greu materiile fecale pe masura ce bebe e tot mai mare si presiunea asupra rectului creste, scunele tind sa fie tot mai tari, asta desi consumi apa, fibre, ai fructe si legume proaspete in fiecare zi si ai grija la ce mananci.

Constipatia in sarcina sau intarirea materiilor fecale si eliminarea lor foarte greu sau doar cu „ajutor”, supozitoare, clisme speciale pentru acasa, laxative orale, este datorata nivelului de progesteron din sange. El e destul de mare in sarcina, inca din primele saptamani, de unde si incetinirea contractiilor musculare in intestine.

De aici si intarirea materiilor fecale, mersul la baie mai rar si „circulatia” lenta a resturilor ramase in urma procesarii mancare prin intestinele tale. Intervine si balonarea, gazele, la fiecare eliminare pot sa apara si sangerari daca materiile fecale sunt mult prea tari si volumul lor e marit, te trezesti si cu hemoroizi. Un alt motiv al constipatiei in sarcina ar putea fi suplimentele cu fier-e stiut ca fierul luat in cantitati mari duce la constipatie oricum, deci ai grija sa „contrabalansezi” cu un meniu variat si bogat in alimente usor de digerat si de procesat de sistemul digestiv.

Remediile pentru constipatie sunt simple: bei mai multa apa, ai grija ce mananci, eviti orice fel de alimente, ingrediente care pot ajunge sa fie integrate in materii fecale dure, incluzi multe fibre, fructe si legume, compoturi, ceaiuri in dieta si totul va fi bine.

Si daca tot discutam despre sange in materiile fecale, daca nu e cauzat de constipatia severa, cronica, el poate sa nu fie un motiv de ingrijorare. Fisurile anale si hemoroizii mai aduc si mici sangerari de la vasele care se „rup” cand impingi materiile fecale afara din rect sau cand materiile fecale sunt mai „aspre”, irita si ranesc tesutul din interiorul rectului si anusul. Cand sangele e mai inchis la culoare, consistenta sa se modifica, atunci ar putea fi probleme ale sistemului digestiv si trebuie sa mergi la medic.

Insa de cele mai multe ori, daca nu ai fisuri anale si hemoroizi, s-ar putea sa fie de la dieta ta culoarea rosiatica a materiilor fecale. Daca mananci sfecla, daca ai ingrediente care au coloranti sau culori rosii e firesc sa ai si materii fecale rosiatice, deci nu te speria.

Nu ai constipatie, ai diaree in sarcina. Diareea aparea tot din cauza fluctuatiilor hormonale din corpul tau. De vina e relaxina, hormon ce apare doar in perioada de graviditate, el te pregateste pentru nastere si „inmoaie” articulatiile si ligamentele. Deci si tesuturile din jurul rectului se relaxeaza, de unde si diareea. Episoadele diareice sunt comune in sarcina, daca nu e una severa si de durata nu trebuie sa te panichezi-bei lichide, ai grija la ce mananci, regim neaparat, discuti cu medicul tau despre schimbarile observate.

Si cum nu ar fi suficiente aceste schimbari majore la nivelul materiilor fecale, pana si culoarea scaunului se schimba in sarcina. Culoarea normala a materiilor fecale umane in afara sarcinii variaza de la nuante deschise la un maro inchis. Insa in sarcina vei vedea ca materiile fecale eliminate sunt… verzi, uneori. Cantitatile mai mari de fibre, legumele verzi si salatele de cruditati verzi ar putea sa dea aceasta culoare ciudata scaunelor tale.

Si vitaminele prenatale sau suplimentele alimentare cu fier ar putea modifica modul in care arata materiile fecale in sarcina. Antibioticile prescrise in sarcina vor modifica, uneori, culoarea materiilor fecale, deci discuta si cu medicul tau aceasta problema delicata. Nu neglija culoarea schimbata si mergi la medic pentru ca s-ar putea sa ai si infectii, calculi biliari, sindromul colonului iritabil-doar diagnosticarea in cabinetul medicului iti va spune clar ce se intampla.

De la verde mergem mai departe la culorile inchise ale materiilor fecale. Daca ai materii fecale prea „negre”, in care pare ca e sange si vezi si pe hartia igienica urme de sange mergi la medic, s-ar putea sa ai probleme digestive, hemoragie.

Inca un lucru important legat de scaunul in sarcina: in timpul nasterii este posibil sa ai un scaun sau mai multe. Nu trebuie sa te jenezi, sa iti fie rusine, e perfect normal si personalul care te asista te va ajuta imediat. Muschii folositi la impins in timpul nasterii vaginale sunt fix aceiasi muschi folositi la eliminarea materiilor fecale din rect. Inainte de nastere, cat esti poate in travaliu, la inceput, poti sa iti pui un supozitor cu glicerina, ti se poate face o clisma usoara ca sa elimini rapid orice ai in rect si la nivelul colonului, cat se poate, ca sa nu ai „accidente” cand nasti.

Dupa nastere va dura ceva pana sa ai iarasi scaune la intervale regulate. E normal sa fie asa pentru ca ai primit medicamente pentru durere in timpul nasterii si dupa nastere, musculatura e relaxata, deci te vei trezi iarasi cu o constipatie deja cunoscuta. Bea multa apa, foloseste supozitoarele cu glicerina, ia laxative cat mai naturale, bea sucuri naturale si consuma prune uscate, multe fibre ca sa poti elimina usor, fara efort, primele tale scaune de dupa nastere.

Nu ai voie sa impingi dupa nastere pentru ca s-ar putea sa te trezesti cu sangerari-asa scapi si de hemoroizi si de fisuri anale agravate. Oricum vei scapa de constipatie la cateva saptamani dupa nastere, cand nivelul hormonilor din corp isi va reveni la normal si sistemul digestiv se va linisti, nu va mai avea problemele din cele noua luni de sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.