Schimbarile prin care trece burtica in sarcina si abdomenul intarit

De-a lungul sarcinii vei observa multe modificari la nivelul burticii, unele normale, unele anormale.

Dupa ce afli ca esti insarcinata si te bucuri pe moment incepi sa te gandesti la ce se va intampla mai departe. Si se vor inatmpla multe. De exemplu burtica va incepe sa creasca, si sa creasca, si sa creasca pana cand va fi foarte greu de „transportat” dintr-un loc in altul. Burtica e gravida e cea pe care o vei admira pe masura ce creste si tot ea iti va da si ceva palpitatii daca nu prea intelegi ce se intampla cat esti insarcinata. Prin ce schimbari trece burtica de gravida si cand e cazul sa iti faci griji? Raspunsurile la intrebarile acestea si la multe altele le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Marimea burticii de gravida si momemtul in care este deja evidenta si nu ai cum sa o ascunzi vor depinde de multi factori. Forma corpului, structura oaselor, tonusul muscular, numarul de sarcini din trecut, inaltimea si greutatea de la momentul nasterii, toate vor influenta si burtica si marimea ei.

O femeie care are deja o greutate mai mare in zona taliei nu va avea burtica atat de evidenta de la inceput pentru ca tesutul adipos din jurul zonei ar putea preveni vizibilitatea protuberantei care se va transforma mai tarziu in fat. Pe de alta parte femeile care au mai putine grasime corporala nu vor putea sa previna vizibilitatea burtii de gravida inca din primele saptamani.

Conteaza mult si cate nasteri ai mai avut in trecut. Femeile care au mai fost gravide incep sa aiba burtica si cu cateva saptamani mai devreme, ea e vizibila rapid, in vreme ce femeile care sunt la prima sarcina au burtici care apar mai tarziu. Explicatia e foarte simpla: la sarcinile din trecut musculatura stomacului s-a obisnuit cu greutatea si e mai flexibila decat e la prima sarcina.

Ca sa intelegi mai bine cum evolueaza burtica in cele trei trimestre de sarcini iti vom dezvalui in continuare stadiile prin care va trece zona respectiva si ce vei vedea in oglinda.

Primul trimestru de sarcina-saptamanile 1-12

Nu vezi ceva deosebit la burta, simti ca esti gravida sigur. Acum e momentul sa te dai cu creme hidratante si sa ajuti pielea din zona burticii sa faca fata la ce o asteapta mai tarziu. Nu exista schimbari majore, poate doar o mica rotunjire a burticii in partea de jos, dar poate fi si de la balonarea tipica. Uterul e deja de marimea unui grapefruit la finalul trimestrului, deci vei observa de abia atunci si primele modificari. Dupa ce trece primul trimestru de sarcina si sistemul digestiv se obisnuieste cu hormonii si mai dispare din balonare deja lucrurile intra pe un fagas normal.

Al doilea trimestru de sarcina-saptamanile 12-27

Deja te simti confortabil cu sarcina, burtica e la vedere, nu mai ai ce face si tot creste pana la finalul trimestrului. Uterul e de marimea unei mingi de baschet sau poate seamana cu un pepene. Daca ai o forma de minge de baschet se zice ca vei avea un baietel, daca burtica e sub forma de pepene atunci vei avea o fetita. Dar aceste supozitii nu sunt deloc unele bazate pe date stiintifice, deci nu tine cont de ele si mergi la consultul ginecologic, fa ecografii si vei vedea ce sex are bebe.

Burtica va incepe sa doara, ligamentele se tot intind, musculatura sufera si ea si e normal sa fie asa pentru ca bebe creste in burtica. Te mai mananca si pielea pentru ca si ea se ajusteaza noii forme a abdomenului, apare si linea nigra, acele linii verticale negre de pe burtica.

Al treilea trimestru de sarcina-saptamanile 28-40+

Uterul ajunge fix sub coaste, atat de mare e, greutatea e si mai mare, presiunea e si mai mare pusa pe zona pubiana. Pielea e intinsa la maximum, bebe si uterul tot apasa pe vezica si pe plamani, se inflameaza usor picioarele si incheieturile, articulatiile, retentia de lichid e ceva normal.

Abdomenul intarit in sarcina e un alt aspect important de care trebuie sa tii cont. Uneori e determinat de contractiile clasice Braxton-Hicks, insa cauzele pot fi multe. Inainte de sarcina astfel de fenome ar fi normale, dar in primele saptamani de sarcina nu ai voie sa ai asa ceva. Daca apar sangerari, probleme cu sarcina, te simti rau mergi la ginecolog pentru ca s-ar putea sa fie vorba de pierderea sarcinii si de un avort. In momentul in care abdomenul intarit apare inainte de saptamana 30 de sarcina e obligatoriu un consult.

Spre finalul sarcinii abdomenul intarit e semn clar al travaliului prematur, te astepti sa intri in travaliu cat de curand. Deja contractiile Braxton-Hicks sunt regulate si la intervale fixe, 30 de secunde, apar de mai multe ori pe zi, se stimuleaza musculatura bebelusului si uterul se pregateste de nastere.

Senzatia de abdomen intarit trece daca te odihnesti, disconfortul simtit e la fel ca la menstruatie, deci ii vei face fata. Putin stretching si exercitii de relaxare, respiratii adanci te vor ajuta foarte mult cand te confrunti cu o astfel de problema. Poti sa schimbi si pozitia ca sa ajuti la relaxarea zonei.

Daca apare abdomenul intarit in trimestrul al treilea de sarcina si nu ai contractii ai putea avea probleme cu sistemul digestiv, indigestie, poate constipatie. Daca nu e constipatia e stresul in exces, asa ca ei nevoie de mai multa relaxare.

Deci problema cea mare cu abdomenul intarit e in primul trimestru. In luna a treia de sarcina e ceva normal, se numeste erectia uterului, dar dupa cateva luni de la conceperea copilului ar putea fi semn clar de probleme cu placenta sau de avort. In al doilea trimestru te mai confrunti cu asa ceva pentru ca bebe isi schimba pozitia, se mai misca, uterul are si el modificari serioase, dar nu te ingrijora, e normal. Dupa relatii intime cu partenerul poti avea aceeasi senzatie pentru ca al tau cervix e iritat. In al treilea trimestru lipsa miscarii in burtica si abdomenul intarit sunt semnale clare si trebuie sa mergi de urgenta la doctor. S-ar putea ca bebe sa se fi prins in cordonul ombilical, asa ca vei avea nevoie de cezariana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.