Urina in timpul sarcinii. Modificari si cand e cazul sa ne alarmam
Daca inainte de sarcina nu dadeai asa de mare importanta urinei si caracteristicilor ei, din momentul in care afli ca esti gravida ar fi bine sa fii extrem de atenta la orice fel de modificari. Si vor fi multe, insa nu ar trebui sa te ingrijorezi. Multe dintre aceste modificari sunt perfect normale.
Urina normala are o culoare galben-pai, asta din cauza unui pigment special din ea. In functie de consistenta urinei si de cantitatea de apa pe care ajungi sa o consumi intr-o zi poti avea urina mai inchisa sau mai deschisa la culoare-daca urina e concentrata pigmentul respectiv va duce la o culoare mai inchisa, semn ca trebuie sa bei mai multa apa.
Daca urina este tulbure, are culoare prea inchisa, e chiar spre negru, rosie, atunci ai o afectiune a cailor urinare, a rinichilor. In sarcina, urina isi va schimba un pic culoarea si vei observa imediat acest lucru. Poate fi de un galben intens sau poate avea o culoarea portocalie-galbena intensa, ambele culori sunt perfect normale in sarcina. Daca nu ai alte simptome si ai culoare prea inchisa a urinei in sarcina e semn ca esti bolnava sau ai deja o afectiune ce va trebui diagnosticata.
Dupa implantarea embrionului in uter corpul femeii incepe sa isi pregateasca hormonul sarcinii hCG, urinatul e mai frecvent si apar si schimbarile de culoare. Pe masura ce se mareste uterul si creste presiunea pe vezica mergi mai des la toaleta si elimini mai putina urina. Te confrunti si cu celebrele scurgeri de urina cand razi, stranuti, tusesti.
Plus ca in sarcina ai mai mult sange in corp, 25% din el ajunge in rinichi. Lichidul in plus procesat ajunge in vezica. Ajungi sa vezi imediat schimbari ale urinei in sarcina de la deshidratare, asta din cauza starii de greata si varsaturilor tipice de dimineata din primul trimestru, de la infeciile urinare mai frecvente, de la dieta modificata, sfecla si broccoli pot modifica putin culoarea urinei, dar doar pe moment. Si vitaminele prenatale schimba culoarea urinii, tonurile culorii urinei vor fi ceva mai inchise. Sa nu uitam de tot ce contine coloranti, de sucuri, de toate alimentele si ingredientele bogate in vitamina C.
In cazuri mai grave discutam despre boli de rinichi in sarcina, apar pietrele la rinichi, stare de rau, greturi, sange in urina, de unde si culoarea mult mai inchisa si intensa. Testarea frecventa a urinei in sarcina poate duce la depistarea din timp a diabetului si a bolilor mai grave de rinichi.
Nu e bine nici daca avem urina mult prea deschisa la culoare, e semn ca bem prea multa apa si trebuie sa mai reducem din volumul baut intr-un timp redus-sarurile si electrolitii din corp ar putea sa nu mai aiba niveluri atat de echilibrate.
Urina care are culoarea mierii de albine indica nevoia de ceva mai multe lichide consumate, apa, ceaiuri, fara sucuri cu zahar sau bauturi alcoolice. O urina de culoare portocaliu pal in sarcina indica probleme cu sistemul urinar sau un medicament care se elimina din corp si avea o culoarea deosebita, spre portocaliu-monitorizeaza cu atentie urmatoarele urinari.
O urina foarte inchisa la culoare e normala in al treilea trimestru de sarcina daca nu exista alte afectiuni si nu e rosie. Urina Opaca sau alburie, tulbure e semn ca trebuie mers la UPU pentru testarea urinei si a rinichilor, consumi prea multa proteina, ai prea mult calciu si fosfati in urina, rinichii nu functioneaza corect.
Urina rozie, verde, albastra e semnalul ca trebuie sa faci schimbari in dieta. Sparanghel, alte legume cu pigmenti puternici, dar si produse cu prea mult zahar-raspunzatoare de culoarea albastra a urinei, gustari nesanatoase, toate vor duce la aceste culori ciudate.
Si mirosul urinei se schimba usor in sarcina si il poti simti mai bine pentru ca ai mirosul mult mai sensibil dupa ce ramai gravida, ceea ce e in avantajul tau, pentru ca poti depista si aceste schimbari de miros.
Ce e important sa retii la final? Bea cat mai multa apa pe zi cat esti gravida, 2.5 litri cel putin, fara alcool, sucuri de tot felul, prefera apa plata, minerala de calitate, multe ceaiuri, ia apa si din fructe, legume, salate, supe, ciorbe delicioase consumate ori de cate ori simti nevoia.
Fii mai atenta la urina, chiar daca va fi ciudat la inceput, fii atenta si la ce miros simti dupa ce urinezi, ai grija de organele aparatului urinar si mergi la medic cat de des poti pentru analize specifice, chiar daca nu ai simptome. Doar asa previi afectiuni grave care ar putea sa iti puna in pericol sarcina si bebelusul.
Invata sa ai un program cat mai bine gandit pentru mersul la baie, nu te abtine de la urinari indiferent cat de des simti nevoia sa golesti vezica. Ia cu tine apa mereu, incearca sa ai la tine si orice ai nevoie pentru sistemul urinar cand mergi in vacante ca sa te poti trata partial pana ajungi la doctor si ginecolog pentru consultatii si tratamente bazate pe diagnosticare corecta.
Felicitari pentru acest articol interesant! Acesta ofera informatii pretioase si utile despre urina in sarcina si nevoia de a fi atenti cu schimbarile pe care le observam. Esti o mamica informata si feminitatea ta ai arata tuturor ca ai grija de copilul tau chiar dinainte sa vina pe lume!