Vopsirea parului, mersul la salon si unghiile in sarcina. Cat de sigure sunt si ce ai de facut?
Cand esti insarcinata te gandesti de doua ori la tot ce faceai in mod obisnuit pentru a nu ii face rau bebelusului din uter si a nu ajunge la urgenta cu probleme. Vopsirea parului, manichiura sau pedichiura sunt pe lista de posibile cauze ale stresului permanent. Vrei sa fii frumoasa, sa arati bine, poate mai bine ca inainte de sarcina, dar nu te mai duci la salon fara sa te gandesti si la ce se intampla acolo, din inertie. Asta pentru ca odata ce esti gravida trebuie sa te gandesti si la tine, si la bebe, sa fii foarte sigura pe orice faci acasa sau la salon in asa fel incat sarcina sa nu fie afectata.
Vopseaua de par, indiferent ca o cumperi tu sau o foloseste un profesionist de la salon, contine substante chimice. Asta nu inseamna ca vei pati ceva in sarcina daca te vopsesti la par cum o faceai si in trecut si nici nu trebuie sa te feresti sa arati bine si sa ai firul de par natural, sa vezi cum cresc radacinile si arati din ce in ce mai rau. Daca avem un scalp sanatos niciun fel de chimicale nu vor intra in sange pentru ca pielea e cea mai buna bariera pentru orice fel de substante din exterior.
Si cu toate aceste realitati trebuie sa fii atenta la vopsirea parului cat esti gravida. Nu te grabi sa mergi la salon sau sa iti vopsesti parul acasa, asteapta pana in al doilea trimestru. De ce? Pentru ca in primul trimestru de sarcina bebe creste rapid, se dezvolta toate sistemele si organele principale, inclusiv creierul si coloana vertebrala. De abia din saptamana 13 de sarcina te poti gandi si la vopsit. Oricum pana in jurul celei de-a 13-a saptamani de sarcina hormonii isi fac rau de cap si vei avea un par care creste rapid, texturi diferite, poate si o nuanta diferita a firelor de par.
Daca ai deja eczeme, psoriazis, alte probleme dermatologice discuta cu medicul specialist despre vopsitul parului inainte sa mergi la salon sau sa te ocupi tu de el, acasa. Se evita astfel iritatia nedorita locala, sensibilitatea crescuta a pielii, nu risti sa ajunga substantele chimice din vopseaua de par si in sange si mai departe la bebe. Ramai la aceeasi vopsea de par si cauta sa ai una cu cat mai putine chimicale cat esti gravida.
Indiferent ca mergi la salon sau te vopsesti acasa ai grija sa ai camera ventilata bine, pentru ca astfel eviti si mirosuri puternice care iti vor declansa stari de rau. Nasul tau si mirosul sunt foarte sensibile in sarcina, stii deja asta, asa ca nu iti transforma o experienta placuta intr-un cosmar.
Poarta mereu manusi daca te vopsesti acasa ca sa eviti orice fel de iritatii si de probleme cu substantele chimice. De asemenea, nu ar strica deloc sa porti si o masca daca stii ca esti prea sensibila la mirosuri cand mergi la un salon. Prefera tehnicile de vopsire in care se aplica vopseaua direct pe firele, suvitele de par ca sa se evite contactul cu scalpul tau, vopseaua fara amoniac.
Cat despre manichiura si pedichiura in sarcina, nu ai de ce sa iti faci griji iarasi. Poti sa mergi la salon sau sa te ocupi chiar tu de unghii in sarcina. Nu te teme de unghiile false, de lacul de unghii, de oja, nu vei avea probleme din cauza lor, asta chiar daca toate contin substante chimice. Cauta mereu oja si lacul de unghii pe baza de apa, fara substante toxice periculoase, cat mai „curate”, hipoalergenice, poti sa folosesti si geluri si acrilice fara probleme.
Se aplica si aici regula cu ventilatia buna pentru ca mirosurile sunt si mai puternice decat la o vopsea de par-cel mai bine mergi la salon la final de sarcina, trimestrul al doilea sau al treilea. Atentie la acetona, ea poate irita pielea, asa ca spala bine zonele din jurul unghiilor si ai grija cum o folossti daca obisnuiesti sa te ocupi de unghii acasa. Cere specialistului de la salon sa o lase cat mai putin in contact cu unghia ta si poarta si o masca daca ti se pare ca mirosul e mult prea puternic. Acasa foloseste betisoare de urechi pentru a aplica acetona in cantitati mici.
Unghiile in sarcina vor fi taiate cat mai scurt posibil, vei evita sa le „rozi”, foloseste creme de hidratare pentru cuticule, pielea din jurul unghiilor, maini, picioare. Nu taia cuticulele, nu cere sa iti fie taiate, mai degraba impinge cuticulele usor si ai scapat si de infectii. Daca apar unghii incarnate pentru ca unghiile cresc destul de repede si ele in sarcina mergi la dermatolog, la medic si nu te ocupa tu de ele.
Daca vrei neaparat sa ai unghii care arata bine in sarcina incearca sa ti le faci acasa, sa le „pictezi” cum vrei si sa eviti cat se poate salonul. Se evita manichiura cu gel pentru ca unghiile cat esti gravida sunt mai groase, mai lungi, unghiile false nu isi au rostul deloc. Se evita masajul la pedichiura cu orice pret pentru ca s-ar putea sa declanseze contractii nedorite fix la salonul unde ar trebui sa te relaxezi si sa te simti bine.