Sforaitul in sarcina. Cauze si preventie

Sarcina aduce o multime de schimbari in corpul nostru, de la indigestie si arsuri stomacale la oboseala si un somn deloc odihnitor. Pentru unele femei sarcina vine la pachet si cu un sforait persistent. Si vestea proasta este ca, pe masura ce sarcina inainteaza, sforaitul devine si mai persistent si mai suparator. Ce e de facut in privinta sforaitului in sarcina si de ce apare sau se inrautateste? Raspunsurile la aceste intrebari si detalii despre sforaitul in nastere le veti afla in randurile ce urmeaza.

Sforaitul poate sa apara oricand in timpul sarcinii, insa episoadele cele mai suparatoare apar spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina, saptamana a 16-a de sarcina, si continua sa creasca in intensitate in timpul celui de-al treilea trimestru. Multe dintre schimbarile fiziologice ce au loc in corpul gravidei vor contribui la sforaitul in sarcina, de exemplu ingustarea cailor aeriene superipare, nasul infundat, inflamarea unor tesuturi.

Pentru unele paciente, sforaitul continua si dupa nastere, insa statistic sansele sunt de 50% sa nu mai ai probleme cu sforaitul dupa ce nasti. In timp si femeile care sforaie si dupa nastere vor vedea o ameliorare a simptomatologiei in cateva luni.

Hormonii si schimbarile hormonale din corp influenteaza aparitia sforaitului in perioada sarcinii. Insa pe langa ei, mai ales in al treilea trimestru de sarcina avem si greutatea mai mare, schimbarile in circulatia sangelui din corp. Structuri din gura si din gat se relaxeaza in timpul somnului si de aici apare sforaitul tipic, respiratie e ingreunata, aerul circula mai greu, tesuturile vor vibra cand apare inhalatia.

Greutatea corporala este o cauza tipica pentru sforait, apare exces de tesut in zona gatului, inflamatii ale cailor aeriene, aerul are prea putin loc sa circule. Cat despre schimbarile hormonale care duc la sforait, e vorba de estrogen si progesteron care au un nivel fluctuant in sarcina. Se acumuleaza lichid la nivelul nasului, apare congestia nazala, mai mult mucus secretat, retentia de apa la nivel corporal, caile aeriene se ingusteaza si mai mult, toate din cauza nivelului prea mare de progesteron.

Circulatia sangelui in corpul mamei e schimbata, avem mai mult sange in corp in perioada de graviditate, apare congestia nazala, respiratia e ingreunata la nivelul nasului. Dificultatile cu respiratia normala se agraveaza cand gravida sta in pat, pe spate, chiar si pe o parte.

Caracteristile fiziologice ale femeii sunt si ele pe lista de cauze, forma atipica si marimea neobisnuita a limbii, a amigdalelor, a falcilor va duce probabil la sforait. Varsta e un factor important, cu cat femeia e mai in varsta cand concepe un copil, cu atat cresc sansele sa apara si sforaitul, dar si privarea de somn, care se intampla mereu cat timp o femeie e gravida.

Apneea, tensiunea arteriale marita, preeclampsia, diabetul gestational, depresia prenatala si medicamentele luate pentru ea vor putea fi considerate si ele cauze probabile ale sforaitului, vor influenta aparitia sa si evolutia in sarcina.

Ce poti face daca sforai in timpul sarcinii?

  • Dormi pe o parte-daca esti deja in trimestrul al treilea de sarcina incearca sa dormi doar pe o parte, pe partea stanga, si asa ai si circulatie mai buna, dormi mai bine;
  • Ridica partea superioara a corpului-nu ridica capul prea mult, ridica doar corpul, partea superioara cu ajutorul unei perne moi;
  • Foloseste spalaturi cu apa sarata nazale, dilatatoare naturale nazale;
  • Ai grija cu greutatea, evita sa te ingrasi excesiv in sarcina;
  • Dormi suficient ca sa nu fii prea obosit si sa ai si apnee in somn;
  • Evita cafeaua si mesele bogate inainte de a merge la culcare;
  • Limiteaza somnul in timpul zilei la reprize de 30 de minute, nu mai mult de doua sau trei;
  • Foloseste un umidificator in camera in care dormi mai ales noaptea;
  • Evita consumul de alcool si tigarile;
  • Mentine un stil de viata activ, 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana ajuta mult, poti incerca mersul pe distante scurte sau lungi, dar si inotul;
  • Incearca sa dormi intre 8.5 si 9.5 ore in fiecare noapte si sa te culci la aceleasi ore in fiecare zi, sa ai o rutina a ta.

De multe ori sforaitul e asociat si cu diabetul gestational, deci discuta cu medicul care se ocupa de monitorizarea sarcinii, fa analize de sange, vezi nivelul glucozei din sange mai ales intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.

Important este sa mergeti la medic daca sforaitul se agraveaza si devine din ce in ce mai greu de suportat, daca va treziti noaptea din cauza lui sau partenerul are probleme cu somnul din cauza sforaitului gravidei. Cu un tratament adecvat si o schimbare radicala a stilului de viata puteti avea cele mai frumoase si mai placute noua luni din viata, fara sa va mai temeti de sforait si de urmarile sale. Cu cat mai repede te adresezi unui specialist, cu atat vei avea sansa sa te bucuri de sarcina si sa te poti odihni mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.